Zaštitnik građana: Na postupanje policije žalila se samo jedna osoba uhapšena na protestu

Tim Zaštitnika građana u obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture posetio je policijske stanice gde se nalaze uhapšeni za vreme protesta ispred Skupštine Beograda.
Zaštitnik građana: Na postupanje policije žalila se samo jedna osoba uhapšena na protestu
Foto: FoNet (Ana Paunković)
Tim je konstatovao da se niko, sem jedne osobe, nije žalio na postupanje policije prema njima.
 
Posećene su policijske stanice Zemun, Novi Beograd i Stari grad, kao i sedište Policijske uprave za grad Beograd, a sve posete su bile nenajavljene.
U saopštenju se navodi da je tokom poseta policijskim stanicama zatečeno 14 zadržanih lica sa kojima je taj tim obavio nenadzirane razgovore i da osim jednog lica koje je navelo da je udareno rukom s leđa i oboreno na pod, niko od ostalih zadržanih lica nije se žalio na postupanje policijskih službenika prilikom lišavanja slobode, zadržavanja i primene policijskih ovlašćenja.
 
Tim Zaštitnika građana proveravao je način ostvarivanja osnovnih prava zadržanih lica, koja su u isto vreme zaštitne mere od zlostavljanja: pravo na pristup lekaru i advokatu, pravo da o svom lišenju slobode obaveste blisku osobu, i način na koji su dovedena i zadržana lica informisana o svojim pravima.
 
"Uvidom u dokumentaciju, što je potvrđeno i u razgovorima sa zadržanim licima, svim licima uručena su obaveštenja o pravima, rešenja o zadržavanju i imala su mogućnost da kontaktiraju advokata po sopstvenom izboru, odnosno dodeljen im je advokat po službenoj dužnosti. Za jedno lice koje je navelo da mu nije omogućeno da obavesti blisku osobu o lišenju slobode, u dokumentaciji je navedeno da nije želeo nikoga da obavesti o tome, dok su sva ostala lica navela da su imala mogućnost da obaveste člana porodice ili blisku osobu o lišenju slobode", stoji u saopštenju.
 
Dodaje se da je za osobe koje su imale potrebu za lekarskim pregledom, isti omogućen, kao i da nijedna osoba nije primljena sa vidljivim povredama niti se žalila da je zadobila bilo kakve povrede.
  • 9

    26.12.2023 11:42
    Izgleda da se žalio
    jedino prebijeni policajac .
  • Џаја Драган

    26.12.2023 05:45
    Цео тим заштитника грађана дође у полицију ,што не дођоше испред скупштине да виде ко кога мочуга ,на једном снимку се види како жандар са леђа пендреком удари полицајца у цивилу по глави и разби му главу,овај после улази у скупштину,а затим селфи из болнице са умотаном главом прима министра полиције у посету, и то вам специјално обучена жандармерија за разбијање глава са леђа ,за то дело нису никога привели
  • Veteran

    25.12.2023 23:17
    zaštitnik
    Koga štiti zaštitnik građana ? Zar mora neko da se žali ili postoje očigledni snimci ? Da li se i Andrej žalio ? Postoji li nešto ,po službenoj dužnosti osim batinjanja od strane policije ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija