Bivši ambasador SAD: Izbori su bili užasni, ali diplomate to ne govore, čitajte između redova

Bivši ambasador SAD Majkl Kirbi kaže da blag stav sadašnjeg ambasadora SAD o izborima u Srbiji priliči diplomati i da, između redova, njegove poruke jasno ukazuju da izborni proces nije bio regularan.
"Neću kritikovati ambasadora SAD Kristofela Hila. Diplomate koriste govor koji priliči njihovoj funkciji, koji je blaži, i potrebno ga je čitati između redova. Dok sam tako čitao ono što je rekao diplomatskim govorom, najmanje jednom je, prilično otvoreno, ukazao da izborni proces nije bio ispravan", rekao je Kirbi.
 
On je dodao da ipak za većinu posmatrača diplomatski govor nije dovoljan i da su "izbori bili užasni, ali da to diplomate ne govore".
Hil je pet dana nakon održanih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji izjavio da su međunarodni posmatrači primetili niz nedostataka u izbornom procesu, ali da se SAD raduju nastavku saradnje sa srpskom vladom.
 
"Hil će morati da sarađuje sa bilo kojom vladom koja bude formirana. Ali, imamo i obavezu da radimo i sa opozicijom i da glasno ukažemo da se mora raditi bolje na organizaciji izbora. Mislim da je portparol Stejt departmenta bio jasan u vezi sa tim", rekao je Kirbi.
Kirbi je komentarišući proteste u nedelju, na koje je pozvala opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja", a tokom kojih su stotine pristalica pokušale da uđu u Skupštinu grada Beograda, rekao da su građani delovali kao nezadovoljna masa, ali ne i kao snaga spremna da sruši bilo koju vlast.
 
"Mislim da u Srbiji nema veće mase spremne da svrgne (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića. Iz različitih razloga stranka koju je predvodio je najpopularnija. Međutim, način na koji su dobijeni izbori iritira brojne građane Srbije. Mislim da je zapadnim partnerima dosta tvrdnji Srbije da podržava Zapad, dok se na unutrašnjem planu sprovodi antidemokratsko delovanje, oličeno u lošem izbornom procesu", izjavio je on.
 
Dodao je da su osobe koje su postale nasilne mogle biti protivnici izbornih neregularnosti ali i "agitatori koje je ubacila Srpska napredna stranka (SNS) ili pak Rusi".
 
Odgovarajući na pitanje kako tumači izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da je dokaze o umešanosti zapada u opozicione proteste Vučiću dostavila Rusija, ali i Vučićeve tvrdnje da se u izbore mešala "jedna velika strana država", Kirbi je rekao da je, "ako je i bilo mešanja u izbore, za to odgovorna SNS i ono što je učinila medijima".
 
Kirbi je naveo i da mu je normalno što se nakon sastanka srpskih lidera sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom protesti opisuju kao "novi Majdan" jer se Rusi plaše volje naroda u slobodnom demokratskom procesu. Diplomata je još dodao da će SAD uvek pomagati glasove demokratije i podržati "sve koji smatraju da Srbija treba da ide ka Evropskoj uniji".
 
"Mislim da će u nekom trenutku Srpska napredna stranka i gospodin Vučić morati da odluče žele li da imaju zatvoreno društvo i zabrane ili pak žele otvorenije društvo u kome se slobodno može izraziti mišljenje i prebrojati glasovi. A, da to ne budu glasovi koji su fantomski", zaključio je penzionisani diplomata Kirbi, koji je bio ambasador SAD u Srbiji između 2012 i 2016.
  • Zovem se Stevo

    28.12.2023 13:36
    INAČE
    Srbiju niko nije pokorio.
    Da, da, samo Turci 500 god.
  • Jova

    28.12.2023 13:29
    @Dogodine u Botošu
    Ne samo zato što je 1/2 mojih gena iz Botoša kažem, sve ste dobro i tačno rekli. I kad bi još 10 puta kretali iz te tačke, uvek bi ovde stigli. Zašto-ne znam?
    Sve je u igri, ruski špijuni i plaćenici, mafija, drzavni kriminalci belih okovratnika, droga, oruzje sve...
    Al opet ima 10 puta vise normalnih ljudi?
    Valjda ta TV propaganda?
    U glavnom jurimo u propast, u stvari sada smo već u slobodnom padu...
    Neka nam je Bog u pomoći!
  • Mitar

    27.12.2023 09:07
    Ameri, opet gitare nos tamo gde ne treba. Idite malo u Bože me oprosti i gledajte svoja posla i šta ćete sa Rusijom. Srbiju još niko nije pokorio i neće!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija