Rojters u tekstu o Tepić: Vodeća figura opozicije nastavlja štrajk glađu uprkos pogoršanom zdravlju

Agencija Rojters piše o štrajku glađu Marinike Tepić pod naslovom "Srpska opozicionarka nastavlja sa štrajkom glađu i pošto joj se zdravstveno stanje pogoršava".
Ova agencija navodi da "vodeća figura glavne srpske opozicione partije" protestuje zbog izborne krađe, uprkos savetu lekara pošto joj se stanje pogoršalo nakon devet dana bez hrane.
 
Kako Rojters navodi, opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja", koja je osvojila drugo mesto na opštim izborima 17. decembra, optužila je vladajuću populističku Srpsku naprednu stranku za veliku krađu glasova, što vlasti negiraju.
"Marinika Tepić, koja je počela da štrajkuje glađu zajedno sa pet kolega posle izbornog dana, dva puta dnevno prima infuziju od kako joj se stanje juče pogoršalo. Ona je u intervjuu Rojtersu rekla da očekuje tim lekara kasnije i planira da odbije dalje medicinske savete da okonča protest", prenosi Rojters.
 
Agencija dodaje da se štrajkači glađu nalaze u sedištu Republičke izborne komisije u centru Beograda, u zgradi koja je nekada bila republički parlament.
Govoreći o svojoj deci, Tepić je počela da plače, navodi Rojters.
 
"Rekla sam im da se jednog dana neće stideti. Moramo da obezbedimo bolju zemlju za našu decu", citira Rojters Tepić.
 
Kako dodaje agencija, Tepić je optužila vlast da je uključila mrtve ljude u biračke spiskove, i uvezla birače iz BiH i Kosova.
 
"Tražimo međunarodnu misiju da sprovede reviziju celog izbornog procesa. Želimo da izbori budu poništeni i da novi budu održani u roku od pet-šest meseci, ali u boljim uslovima", rekla je Tepić za Rojters.
 
Podseća da je SNS osvojio 46,72 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, prema preliminarnim rezultatima RIK. Srbija protiv nasilja osvojila je drugo mesto sa 23,56 odsto glasova, a Socijalistička partija Srbije 6,56 odsto, osvojivši treće mesto.
 
Međunarodna posmatračka misija prošlog ponedeljka je rekla da je vladajuća partija imala nefer prednost kroz zastupljenost u medijima, nepriličan uticaj predsednika Aleksandra Vučića i izborne nepravilnosti, poput kupovine glasova.
Srbija protiv nasilja je od 17. decembra organizovala na dnevnom nivou proteste ispred sedišta RIK. U nedelju uveče protest je postao nasilan, a policija je uhapsila 38 osoba.
 
"Žalbe zbog izbornih nepravilnosti treba da budu istražene na odgovarajući način i rešene", saopštila je Evropska komisija.
 
Rojters citira komisiju koja je navela da "dok pravo na mirne demonstracije treba poštovati, nasilje nije rešenje i neprihvatljivo je".
 
"Policijske akcije moraju biti proporcionalne i da poštuju osnovna ljudska prava u skladu sa vladavinom zakona. EU poziva na smirivanje i dijalog", citirala je agencija Rojters saopštenje Evropske komisije.
  • SSS

    28.12.2023 23:46
    Ako je Marinika vodeća figura, onda je jasno zašto je sve ovo ovako....
  • Ccc

    27.12.2023 10:07
    Dođe banda lopova i opljačka ti sve što imaš, izudara ti decu, a ti onda sedneš i vodiš dijalog s njima da nađete neko REŠENJE? Ja nešto gluplje nisam čuo!
  • 696

    27.12.2023 07:53
    Nek se izjasne
    A šta kaže Rojters o tome da li su dozvoljeni izazivači nereda plaćeni od strane države?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija