Petković: Sloboda kretanja vozila sa Kosova nije priznanje nezavisnosti

Odlukom Vlade Srbije omogućena je sloboda kretanja i olakšan svakodnevni život Srbima koji žive u Kosovskom pomoravlju, centralnom Kosovu, Štrpcu, Metohiji, kao i na severu pokrajine.
To je poručio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
 
"Još jednom jasno naglašavamo da registarske tablice nisu nikakav simbol državnosti, baš kao što to nisu ni lične karte, jer da jesu, pritisak da priznamo Kosovo bi prestao još prošle godine kada smo omogućili korišćenje prištinskih ličnih karata", predočio je Petković u pisanoj izjavi.
"Slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala predstavljaju temelj garantovanih prava na kojima počiva i Evropska unija i zato je najnormalnije bilo da učinimo sve kako bismo bar malo olakšali život Srba čija prava, uključujući i slobodu kretanja, Kurti gazi svakoga dana", dodao je on.
 
Petković je napomenuo da je takva odluka doneta uz jasnu obavezu Beograda da poštuje sve naše crvene linije, što znači da ni na koji način se ne može tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
On je naglasio da "orkestrirani napadi na državu Srbiju zbog odluke da omogući slobodu kretanja svim licima, ali i vozilima sa prostora Kosova i Metohije, pokazuje licemerje predstavnika bivšeg režima, jer su upravo oni dogovorili i potpisali ovu obavezu Beograda".
 
U saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju se navodi da je 2011. godine Borko Stefanović potpisao sporazum o slobodi kretanja, u kome je u tačkama 6, 7 i 8 prihvatio "RKS" tablice, kao i prištinske lične karte i vozačke dozvole.
  • Teča

    28.12.2023 20:02
    Ajde što lašeš nas narod... A što jadan lažeš sebe...
  • Tata

    27.12.2023 17:19
    Srbi su smešan narod. Prvo za vreme komunizma stvore AP Kosovo i naseljavaju Albance a onda kada je puko komunizam, govore Kosovo je Srbija.
  • Sale

    27.12.2023 16:06
    Pošto lične karte, pasoši i tablice nisu simbol državnosti zahtevam od Vlade Vojvodine da počne sa idavanjem istih. Kako za Kosovo tako mora i za Vojvodinu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija