Predstavnik Saveta Evrope dolazi u Srbiju zbog ozbiljnih izbornih nepravilnosti

Predsednik Kongresa Saveta Evrope Mark Kuls zatražio je od portparola Kongresa za izborna pitanja Stjuarta Diksona da početkom 2024. godine poseti Beograd kako bi se sastao sa vlastima Srbije.
Predstavnik Saveta Evrope dolazi u Srbiju zbog ozbiljnih izbornih nepravilnosti
Foto: 021.rs
Ovo je zatraženo nakon ozbiljnih nepravilnosti koje su međunarodni posmatrači uočili tokom lokalnih i parlamentarnih izbora u Srbiji, i protesta koji se održavaju u Beogradu.
 
Glavna svrha posete biće razgovor o poboljšanju izbornog procesa i hitnim reformama potrebnim za borbu protiv svake potencijalne prevare, navodi se u današnjem saopštenju Kongresa Saveta Evrope.
Dikson je 20. decembra izrazio zabrinutost zbog ozbiljnih nepravilnosti tokom parlamentarnih i lokalnih izbora koje su prijavili članovi međunarodne posmatračke misije i pozvao vlasti Srbije da se pozabave svim navodnim slučajevima kršenja izbornog procesa i da sprovedu istragu.
 
"Prijavljeni slučajevi zastrašivanja i pritiska na birače, uključujući kupovinu glasova i verodostojne tvrdnje o migraciji birača i njihovom dovoženju autobusima tokom lokalnih izbora kako bi podržali vladajuću stranku, posebno u Beogradu, uvrštavanje imena preminulih osoba na izborne liste i zloupotreba administrativnih resursa u predizbornim kampanjama su veoma zabrinjavajuće tvrdnje koje bi mogle ozbiljno narušiti biračko pravo građana i njihovo poverenje u demokratski izborni proces na svim nivoima vlasti", navodi se u saopštenju Kongresa SE objavljenom 20. decembra.
Takođe je ukazano da istovremeno održavanje prevremenih parlamentarnih izbora i prevremenih lokalnih izbora u trećini opština Srbije, uključujući i glavni grad, "posle iznenadne i istovremene ostavke 65 gradonačelnika i predsednika opština iz vladajuće stranke" ne doprinosi efikasnom izbornom procesu na lokalnom nivou.
 
Kongres lokalnih i regionalnih vlasti je institucija Saveta Evrope odgovorna za jačanje lokalne i regionalne demokratije u 46 država članica. 
  • Deejan

    27.12.2023 22:40
    Uvid
    Da daju uvid u biracke spiskove ali ko je izasao na glasanje a ko ne,tako se moze videti dal je neko nazvrljao potpis i ubacio listic osobe koja nije ni glasala.Znam sigurno da to rade sa ljudima koji zive u inostranstvu a prijavljeni su u Srbiji da glasaju.Tako bi za makar i jedan lazan potpis neko odgovarao.Samo biracki spisak nije nista,potpisi su vazni.
  • Sale

    27.12.2023 19:39
    Nema od toga nista 100%
    Redosledom:
    Izbori su odradjeni na precac. Citava kampanja je bila ultra brza, dakle mozda 3-4 meseca. Izbori zavrseni, naravno rezultati na ovaj ili onaj nacin iskrivljeni i imamo ljude koji se zale.
    Dakle, ne zale se na "parlamentarne" jer im je tu vlast poprilicno daleko. No, sta je vrednije njima? Pa bolje ista nego nista... znaci BG izbori su sada kost u grlu i posto su tako blizu, ide se na pritisak.
    Sada dolazimo do toga da mediji non stop vrte neke studentske proteste, igra se kolo, fudbal i odbojka... pusta se djuska muzika neka, neki laptop kanta DJ balavac, i tako tome slicno... to nisu protesti, to je samo "da se nesto desava" ...
    Vucic je poceo da prima signale zapada kako sve to moze da se zavrsi, pa vrlo lako pravi sledeci manevr da umiri Zapadnjake koji ce da ga "podrze" ... Za Zapad, Srbija je zanimljiva samo u pogledu priznavanja Kosova, a onda moze da se razgovara o svemu drugom (to procitajte kao, o svemu sto cete da nam pro(date) daleko ispod cene da mozemo da se obogatimo jos vise)...
    I dok se "protestvuje" TEHNICKA VLADA (koja nema pravo da donosi bilo kakve odluke dok se nova vlada ne sazove) donosi odluku o slobodi kretanja i prihvatanju tablica republike Kosova na teritoriji Srbije, BEZ IKAKVOG RECIRPROCITETA od strane Kosova. Na Kosovu ce i dalje oduzimati tablice Srbije, dok ce po Srbiji moci da se lagodno vozi sa tablicama Kosova. Nisam za SNS (daleko bilo pu pu pu) ali ovo su realne cinjenice!
    SNS JE RAK SRBIJE!!!
  • Slucaj

    27.12.2023 15:07
    Treba i narod podsetiti na dostojanstvo, cast i obraz. Mada se nesto ne uzdam u to. Sto neko rece, jeftinije je kupiti coveka neg' magarca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.