Mond: Vučićeva politika preti da udalji Srbiju od ulaska u EU, ima razloga za brigu

Francuski list Mond je u svom uvodniku napisao da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića ozbiljno preti da udalji ovu državu od ulaska u Evropsku uniju.
Mond u svom redakcijskom uvodniku piše da Vučić, pod pretnjom da udalji šanse ulaska svoje zemlje u Evropsku uniju i čija je stranka na izborima pobedila sa ozbiljnim nepravilnostima, odbija da podrži sankcije protiv Rusije.
 
Dodaju da Vučić nije napustio ni ambiciju da ponovo stavi Kosovo pod kontrolu Srbije.
Mond u redakcijskom uvodniku navodi da se daleko od poprišta bitaka u Ukrajini drugi front ruskog rata otvara na Balkanu.
 
Kako navode, ovde Moskva nastoji da nacionalističke zategnutosti iskoristi kao oruđe protiv težnji zemalja regiona da se priključe Evropskoj uniji.
Pariski dnevnik piše da opozicija negoduje zbog ishoda izbora na kojima je Vučićeva stranka dobila 47 odsto glasova i kaže da su posmatrači OEBS, Evropskog parlamenta i Saveta Evrope ukazali na teške izborne nepravilnosti.
 
Sa druge strane, srpski predsednik uverava javnost da su izbori bili najpošteniji u novijoj istoriji Srbije.
 
On optužuje moćne strane države da nastoje da uzdrmaju Srbiju, a sadašnja atmosfera je odraz stalnog održavanja zategnutosti, što čini Vučić, "čime potvrđuje sve veće sumnje u evropsko opredeljenje Srbije".
 
Francuski list smatra da srpski predsednik ističe divljenje prema bivšem diktatoru Slobodanu Miloševiću i dodaje da su Evropljani dugo verovali da će trgovinske veze Srbije sa EU i ekonomski razvitak zemlje konačno prevagnuti nad nacionalističkim porukama Vučića.

Sad, dodaje se u tekstu, Evropljani mogu jasno sa zabrinutošću da prate dvostruku igru Vučića, i to posebno važi za Francusku koja je veoma privržena težnji da Balkan, a time i Srbija, uđe u Uniju.

  • Nemus

    28.12.2023 11:15
    EU neće virus
    Od početka Ruskog napada na Krim, na tv-u, na CNN snimci sa ratišta, a potom ide sledeći kadar otvaranja najdublje naftne bušotine negde u Barencovom Moru. Na naftnoj platformi, su američka, i ruska zastava zajedno... Kao i svi ratovi, i ovaj ukrajinski je dogovoren. Cilj? Oslabiti, ili uništiti ujedinjenu Evropu, sa naročitim fokusom na Nemačku. Pošto naše stado ovaca uvek motaju kako žele, izabran je Prvi sektaš, sa 70% oduševljenja sektom da ga bacaju u nesvest združeno Hil sa jedne, i Bocan-Harčenko sa druge strane, i on im ispunjava sve želje na štetu Republike Srbije, i njenih građana. Zbog sve boljih rezultata veleizdajnika, na milost, i nemilost predat mu je njegov tamni vilajet da se iživljava do mile volje, krši Ustav, zakone, i sa svojim kartelom sprovodi državni organizovani kriminal. Na žalost 70% građana to voli, i podržava! Posledice su već nesagledive. Mrak!
  • М

    28.12.2023 07:58
    М
    Гласали смо против ЕУ и да признамо Косово и ја невидим у чему је проблем? Народ је изабрао а воља Народа је СВЕТИЊА...
  • Fuj49

    28.12.2023 07:34
    @ Vladimir
    Sa EU su završili oni Srbi koji ne vide dalje od nosa i žive na sendvičima. Oni koji nisu završili sa EU, ili su već otišli u nju, ili se spremaju da to urade. Vaš komentar je kratkovid i delom neistinit.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.