Za deset godina više od 100 dece povređeno korišćenjem petardi, u pripremi novi zakon o pirotehnici

U poslednjih deset godina 102 deteta su povređena pirotehničkim i eksplozivnim napravama. Dvadeset odsto moralo je da bude zadržano u bolnici, većina je operisana zbog težine povreda.
Za deset godina više od 100 dece povređeno korišćenjem petardi, u pripremi novi zakon o pirotehnici
Foto: Pixabay
"Obično se povreda dogodi tako što petarda detetu eksplodira u ruci ili se dogodi da dete proba da baci petardu pa ona ne eksplodira, onda ono uzme tu petardu i onda dođe do eksplozije, pri čemu mogu da nastanu različite vrste povreda kao što su neke manje opekotine, manje rane, ali u nekim situacijama dolazi i do vrlo teških povreda šake gde deca ostaju bez delova prstiju", rekao je za RTS dr Đorđe Kravljanac, plastični hirurg u Institutu za majku i dete.
 
U 90 odsto nezgoda povređeni su dečaci. 
Uprkos redovnim policijskim i inspekcijskim kontrolama, svake godine, u decembru, ista priča o nelegalnoj prodaji petardi, vatrometa i ostalih eksplozivnih predmeta.
 
"Ono što mogu da kažem da iz godine u godinu je primetan povećan broj pirotehničkih sredstava ali to se vidi i ogleda u našim postupanjima prilikom sve većih zaplena kako na prostorima gde nije dozvoljena prodaja, na otvorenim prostorima, kao što su buvlje pijace, trgovi i ostala nedozvoljena mesta, a u poslednje dve godine se krenulo i sa intenzivnim kontrolama objekata u kojima se legalno prodaje pirotehnika, gde takođe nailazimo na određene nezakonitosti pa i tu pirotehniku oduzimamo", naveo je Vladimir Baković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a.
Nacrt novog zakona u proceduri
 
Kako navode iz MUP-a, do povreda dolazi zbog nepravilnog rukovanja pirotehničkim i eksplozivnim sredstvima i nepoštovanja uputstava koja su na deklaraciji proizvođača.
 
"MUP je izradio nacrt novog zakona o eksplozivnim materijama, on je u proceduri usvajanja i nadamo se da će ne samo državne institucije, nego i građani i svi pojedinci koji su zainteresovani da dođemo do sveobuhvatnog kvalitetnog rešenja, na opštu dobrobit i naše zajednice, a pogotovu najmlađih, učestvovati u tome, i da ćemo tokom sledeće godine imati zakon koji će biti savremen i na neki kvalitetniji način regulisati ovu oblast", dodao je Baković.
 
Za narušavanje javnog reda i mira i ugrožavanje sigurnosti građana paljenjem eksplozivnih naprava propisana je kazna od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ukoliko su tri osobe ili njih više učestvovale u tome, preti im i kazna zatvora od 30 do 60 dana.
  • Limanac

    03.01.2024 18:59
    Ok, ja kupim petarde zajedno s klincem. Uvek sam s njim kad ih baca I striktno za novu godinu - ovu I pravoslavnu I badnje vece. Ispalimo bogami I po koji vatromet. Imamo psa I on se uopste ne boji jer sam ga naucio da se ne plasi. Mogli bi I vi da budete uz svoju decu I kucice naucit da se ne plase (da, to se kuce nauci, ne rodi se tako) I ne biste imali problema.
    Da se petarde bacaju 365 dana u godini ja bih razumeo vas ali vi ste nasli nesto sto se desava oko 2 praznika godisnje. Prosto ste od onih sto vam sve smeta I to je to. Nebitni ste, planeta se okrece hteli vi to ili ne. A roditelje cija deca bacaju petarde bez znanja ili nadzora savetujem sa povedu vise racuna o svojoj deci da ne bi oatala bez prstiju. Isto kao sto I'm be dajete mesarski noz u ruke da seku tako nemojte ni ovo da rade bez nadzora.
  • nsns

    28.12.2023 16:36
    jednostavno
    Zašto se sve ovo komplikuje? Stvar je jasna zabraniti prodaju tih sredstava i to je to.U Kaću svake godine se od 15 decembra do 15 januara otvara prodavnica sa tim explozivnim čudima, na glavnoj ulici na putu do skole, klinci masovno kupuju, mada sam video i jednog dedu izlazi iz te prodavnice sa malim unučićima i punom kesom petardi, raketa i čega sve još.Znači nikakva filozofija jednostavno ZABRANA prodaje, ko je prekrši........... odvaliti po džepu. Ne bi se pucalo da nemaju gde da kupe
  • Centar

    28.12.2023 15:59
    Uzas jedan
    Sta preživljavamo svake godine . U centru su jutros oko 3, neki manijaci ne znam kako drugacije da ih nazovem bacali dinamitske petarde , toliko da su uspeli da mi probude dete koje posle dva i po sata nisam uspela da smirim i uspavam !!!Zvali smo policiju , i pre nas su imali poziv isto iz centra , sta vredi , oni dok dodju rulja se odalji i uvek nadralja fin i kulturan svet! Sramota , ne znam cemu to i dokle tako, 21 vek…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija