Stočari traže veće subvencije na krave i junice: U suprotnom slede "radikalne mere"

Proizvođači mleka u Srbiji od države će tražiti da poveća subvencije za krave sa predloženih 40.000 dinara po grlu na 55.000 dinara, a za junice sa 40.000 dinara na 150.000 dinara.
Stočari traže veće subvencije na krave i junice: U suprotnom slede "radikalne mere"
Foto: Pixabay
To je izjavio predsednik novoosnovanog Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije i član novoosnovane asocijacije Milija Palamarević.
 
On je za agenciju Betu rekao da je nerazumno da država subvencioniše uvoz junica sa 170.000 dinara već deset godina.
"Tražimo da se podstakne domaća proizvodnja junica sa 150.000 dinara, umesto što je Ministarstvo poljoprivrede predložilo 40.000 dinara. Da li je realno i pametno da država podstiče uvoz junica, umesto da stimuliše domaću proizvodnju sa 20.000 dinara manje nego što daje na uvoz", upitao je Palamarević.
 
Dodao je da odgoj junice traje tri godine da bi se otelila i bila za mužu i da u tom periodu od nje nema nikakvih prihoda, a da su troškovi izuzetno visoki.
On je rekao da stočari traže od države i da se goveda čipuju i iz registra izbaci oko 70.000 "fiktivnih" krava na koje se dodeljuje subvencija. Ta sredstva bi se, kako je rekao, mogla iskoristiti za povećanje subvencija na domaće krave i junice.
 
Palamarević je kazao da su stočari zadovoljni premijom na mleko od 19 dinara po litru, a da će u slučaju da država odbije njihov zahtev za povećanje subvencija po grlu preduzeti radikalne mere borbe za realizaciju njihovih zahteva.
  • Jova

    28.12.2023 07:24
    Jova
    Stocari Poljoprivrednici i ostali…imali ste 17 Glasanje i sta koji moj vise hocete? Pare…bice bice samo malo sutra!
  • Jakobsfield

    28.12.2023 07:23
    Uvoznik
    Bilo bi interesantno proveriti koja i čija firma uvozi te junice koje država subvencioniše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija