Majka deteta sa autizmom: Mališani burno reaguju na zvuk petardi, samopovređuju se i plaču

Deca sa poteškoćama u razvoju burno reaguju na eksplozije petardi i vatrometa, uplašena su, plaču, samopovređuju se ili su agresivna prema okolini.
Majka deteta sa autizmom: Mališani burno reaguju na zvuk petardi, samopovređuju se i plaču
Foto: Pixabay
Tako je uoči novogodišnjih praznika upozorila majka dečaka sa autizmom Biljana Filipović Nešić i naglasila da su roditelji u tim situacijama prepušteni sami sebi.
 
Filipović Nešić je za RTS objasnila da deca sa autizmom, poput njenog sina Stefana, burno reaguju na iznenadne zvuke, ali je dodala da to nije samo slučaj sa decom sa autizmom, već i mališani sa Daunovim sindromom i drugim dijagnozama takođe teško podnose te situacije.
"Za Novu godinu imamo posao od sat i po, umesto odbrojavanja i slavlja, da smanjimo uticaj spoljašnje buke", rekla je ona, naglasivši da pojedini roditelji zbog zvuka petardi svoju decu moraju da zatvaraju u kupatilo ili pokrivaju ćebadima.
Filipović Nešić je ukazala da u Srbiji ne postoji zvaničan registar autističnih osoba.
 
"Roditelji su prepušteni sami sebi kad dobiju dijagnozu deteta koja je za ceo život. Morala bi da postoji psihološka podrška za porodice", navela je ona. 
  • stasa

    01.01.2024 10:23
    Najstrasnije je sto se cela halabuka podigla zbog kerova...zabole vas patka za decu, starije, bolesne....kucici su vam uznemireni....pa necete valjda da se stresirate zbog tog sto je tata trgao....taman posla...ko sisa tatu.
  • buba mara

    01.01.2024 07:08
    petarda
    nocas smo jedva preziveli....
  • Skf

    29.12.2023 07:32
    Podrska zabrani pirotehnike. Isto i zabrani onih kucnih ljubimaca u gradovima koji laju,cvile,smrde,uriniraju gde stignu,izmet po celom gradu( parkovi,decja igralista,zelene povrsine,trotoari,hodnnici,liftovi...). Pustanje glasne muzikei divljanje po stanovima. Sve to traje tokom cele godine .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija