Predstavnik Saveta Evrope: Dolazimo da razmotrimo navode o izbornim neregularnostima

Predstavnik Saveta Evrope Stjuart Dikson bi krajem januara ili početkom februara trebalo da boravi u Srbiji, da razmatra navode o izbornim neregularnostima na lokalnom nivou.
Predstavnik Saveta Evrope: Dolazimo da razmotrimo navode o izbornim neregularnostima
Foto: 021.rs
Dikson je rekao da bi bilo kakav vid izbornih nepravilnosti, a posebno ozbiljnih, "predstavljao sramotu za vlasti Srbije".
 
"Srbija je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Jedna od stvari koja se nalaze na dugoj listi koju treba ispuniti su fer, otvoreni i demokratski izbori. Ako se dokaže suprotno, da izbori nisu bili fer, otvoreni ili demokratski – to će ozbiljno zaseniti kandidature za ulazak u EU", rekao je Dikson, portparol Kongresa Saveta Evrope za posmatranje lokalnih i regionalnih izbornih pitanja, u intervjuu za Glas Amerike. 
Prema njegovim rečima Kongres za izborna pitanja Saveta Evrope izrazio je zabrinutost nakon nedavnih izbora u Srbiji.
 
"Zbog toga, ali i brojnih žalbi više opozicionih partija, odlučili smo da odemo u Beograd, posetimo Izbornu komisiju i ministre u Vladi - da bismo razmatrali zabrinutosti u vezi sa izborima, njihovim ishodom i nekim od incidenata koji su se dogodili", precizirao je zvaničnik Saveta Evrope.
Rekao je da će on u Beogradu razmatrati lokalne izbore, a da su parlamentarne izbore posmatrale kolege iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.
 
On je ukazao da je stav Kongresa Saveta Evrope, i to ne samo kada je reč o Srbiji već i drugim državama, da izražava zabrinutost što se lokalni izbori održavaju istovremeno kada i parlamentarni, pa čak i predsednički.
 
"Čvrsto se zalažemo za to da lokalne izbore treba organizovati posebno. Na lokalnim izborima pravo glasa treba da imaju građani koji žive i borave u lokalnim opštinama. Izrazili smo zabrinutost zbog zastrašivanja birača tokom izbora. Kada u jednom danu održavate parlamentarne i lokalne izbore, politički uticaji te dve sfere zadiru jedni u druge", rekao je on.
 
Dikson je dodao da su zabrinuti i u vezi sa biračkim spiskom i naglasio da to telo Saveta Evrope podstiče države članice, ne samo da potvrde, već i da obezbede da se u biračkom spisku "nađu ljudi koji zaista imaju pravo glasa na parlamentarnim ili lokalnim izborima".
 
Dikson je rekao da će tokom posete razmatrati zabrinutosti koje su tom telu prenele neke od opozicionih partija, a razmatraće i neka od pitanja na koja su već ukazali drugi međunarodni posmatrači tokom predizborne kampanje, izbornog dana i nakon toga.
 
"Daćemo prostor vlastima da nam pruže jasne odgovore. Imaćemo priliku da neke od njih osporimo na osnovu izveštaja sačinjenih u vezi sa izborima u Srbiji. Zalažemo se za otvorenost i transparentnost – dajemo priliku strani koja je odgovorna za organizovanje izbora, kao i onima koji se protive raznim stvarima koje su se dešavale tokom njih", rekao je on.
 
On je naglasio da je potrebno da postoji prostor u kom se mogu izneti zabrinutosti, izneti odgovarajuće preporuke i ohrabriti nadležni da primene odgovarajuće korekcije.
 
"Ako to znači održavavanje novih izbora – neka bude tako", rekao je zvaničnik Saveta Evrope.
  • 313z

    29.12.2023 07:35
    Čekamo vas
    Nadam se da govore o januaru i februaru iduće godine. Godoa nismo dočekali.
  • SRB-IN

    29.12.2023 00:08
    Spora konjica
    Od njihove brzine prašina se diže. Ajde pomozite malo ali ostalo ćemo morati sami..
  • J123

    28.12.2023 23:28
    Mnogo k..i

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija