Hil: Tvrdnje Rusije da SAD u Srbiji podstiču "Majdan" smešne, napredak zavisi samo od građana

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil kaže da tvrdnje ruskih zvaničnika da Zapad podstiče "obojenu revoluciju" ili "Majdan" u Srbiji vidi kao "smešne" i dodaje da "niko ne podstiče revoluciju".
Hil: Tvrdnje Rusije da SAD u Srbiji podstiču "Majdan" smešne, napredak zavisi samo od građana
Foto: Beta/AP

Hil je za današnji Blic rekao da su SAD bile jasne da su protekli izbori pokazali nedostatke u izbornim procesima u Srbiji, koje ona mora da reši.

"Međunarodna zajednica, uključujući OEBS, spremna je da pomogne. Ali demokratski napredak Srbije naposletku zavisi od njenih građana. Jedini međunarodni akter koji stoji na putu napretka je Rusija - ni Amerika, ni Evropa, ni bilo ko drugi na Zapadu", naveo je ambasador.

Ocenio je da Rusija ima malo preostalih prijatelja, posebno u Evropi i da je zbog toga odlučila da iskoriste izbore u Srbiji "u očajničkom pokušaju da ostane relevantna", kao i da na taj način pokušava da unese "razdor između Srbije i njenih evroatlantskih partnera".
 
"Sve što Srbiji nude je nestabilnost i suprotno od napretka", ocenio je ambasador SAD.
  • Suština

    29.12.2023 12:11
    Kada biramo kompromitovano i visoku korumpiranu vlast sa ko-zna-kakvim puterom na glavi, tada je takva vlast bez kičme, savitljiva kao travka, a bogami znamo i da gaje uspešno travu!
  • predrag

    29.12.2023 11:59
    Ne valja od srpskog naroda da samo AV ne uvodi sankcije Rusima.
    Ceo narod je duzan Rusima za ovo sto je zadnjih 50 god bilo ljudskih i radnickih prava. Zapad bi nas brzo pretvorio u roblje. A i domace vodje rade na tome ..
    Inace AV ne uvodi sankcije jer Rusi drze veto za srpske svetinje ‘u Grckoj’, na KIM ..inace je i ovde isti sistem kao u Ukrajini – nisu partizani na vlasti, daleko od toga.
    Uzgred, svetinje nisu kosti ranijih popova, nego narod, teh.napredak drustva i zemljiste, bolesnici jedni.
    Opozicija nudi Hilu sankcije Rusima, a ovome je AV i dalje bolji saradnik od opozicije.
  • Aa

    29.12.2023 10:24
    Bb
    Amerika može ovde da napravi Majdan kad god hoće jer imaju iskustvo, znanje i resurse za tako nešto. Ovi pasivni protesti su samo upozorenje Vucicu od strane Zapada da lako mogu da ga skinu sa vlasti ukoliko bude neposlusan, a naravno on to ne zeli pa je par dana posle izbora priznao RKS tablice. Mislim da su sad i njegovi glasaci, a leva i desna opozicija odavno to znaju da on ostanak na vlasti kupuje delimicnom prodajom Kosova i tako sebi produzava mandat. Ipak zabrinjavajuce je da SNS pristalice i dalje misle kako bi opozicija odmah priznala sve kosovsko ukoliko bi dosli na vlasti, dok njihov vodja to radi vise od 10 godina samo deo po deo. Ili i oni sve razumeju samo nista ne govore jer imaju korist od SNSa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija