Đedović Handanović: Ove godine bez poskupljenja struje i gasa, bitno da mi pomažemo građanima

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da će u 2024. biti obezbeđeno dovoljno energenata za građane i privredu.
Đedović Handanović: Ove godine bez poskupljenja struje i gasa, bitno da mi pomažemo građanima
Foto: Beta/AP

Nakon tri povećanja cene struje i gasa u 2023. godini, ministarka kaže da se ove godine ne očekuju nova poskupljenja i da smo to potvrdili i kroz aranžman sa MMF-om, u poslednjem usaglašavanju i da su oni videli šta je sve urađeno od reformi u energetskom sektoru.

"Mislim da je to dobra vest za građane. Ono što mislim da je za građane takođe bitno je da im mi pomažemo da izmire svoje račune kroz olakšice odnosno popuste koje EPS daje za racionalno korišćenje električne energije. Ti popusti idu i do 40 odsto, znači da skoro može da se prepolovi račun za struju ove grejne sezone ukoliko se uštedi u odnosno na prošlu ili pretprošlu godinu", navela je ministarka.

Poručila je da će biti nastavljena pomoć najugroženijim građanima, svim primaocima socijalne pomoći i najstarijim građanima koji imaju najniže penzije.
 
"Nastavićemo da dajemo olakšice za izmirenje računa i za struju i za grejanje, koje mogu da idu i do 50 i 60 odsto, tako da ćemo se truditi na sve moguće načine da što većem broju građana olakšamo da izmire svoje račune", poručila je ministarka Đedović Handanović.
 
Ona je rekla da je 2023. i dalje ostala izazovna godina za energetski sektor Srbije i većine zemalja u Evropi, ali da je zadovoljna pre svega time što smo dočekali zimu spremni i imali zalihe gasa na rekordnom nivou.
 
"Zalihe danas iznose 609 ili 610 miliona metara kubnih, a bile su i veće na početku grejne sezone. Imamo u poslednjih pet, šest godina sigurno rekordne akumulacije vode. To je naravno zahvaljujući dobroj hidrologiji, a i radili smo na tome da obezbedimo zaista dovoljne količine uglja na deponijama u slučaju da se nešto nepredviđeno desi i da naše termoelektrane rade stabilno", navela je ona.
 
Napominje da su na globalnom tržištu cene malo varirale, ali da se svakako ne mogu uporediti sa onim iz 2022. godine.
  • Aleksej

    04.01.2024 10:24
    Xexe
    Svaki put kada se Dubravka preuda i promeni prezime poskupi nesto. :D
  • mile

    02.01.2024 18:38
    Pozdrav softveru za botovanje.
  • Seka

    02.01.2024 17:45
    Sve je lažž..
    Laže. Struja će još 1 poskupeti u martu ove godine. Javno je rečeno.
    Kod nas u zgradi menjali stare strujomere 06.12.'23, a kao datum izvodjenja radova, na obrascu napisali 23.03.2010.
    Još jedna prevara!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.