Generalštab: Predlog da vojni rok traje do četiri meseca

Generalštab Vojske Srbije predložio je da obavezni vojni rok traje do četiri meseca.
Generalštab: Predlog da vojni rok traje do četiri meseca
Foto: 021.rs

Na sajtu Ministarstva odbrane objavljeno je saopštenje o predlogu Generalštaba za ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka.

Inicijativa je upućena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
 
"U cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava, Generalštab Vojske Srbije kao najviši stručni i štabni organ za pripremu i upotrebu Vojske Srbije u miru i ratu pokrenuo je inicijativu i predložio predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca", navodi se u saopštenju.
Kako se dodaje, predlog Generalštaba dolazi nakon "detaljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Republika Srbija kao vojno neutralna zemlja".
 
Trenutna situacija nametnula je "potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske Srbije, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje".

Komentari 83

  • dusan kostic

    05.01.2024 22:55
    mobilni
    Bas me interesuje kako ce ti klinci stojati u stroju bez mobilnog..ili gadjati iz puske..ili kad ih neke za vikend puste u grad a oni do 10 moraju da se vrate u kasarnu jer sutra imaju naporan dan.Ili kad ustanu u 6/ja sam u vojci ustajo u pola pet/ rade fiskulturu i onda u redu cekaju da dobiju marmeladu sa hlebom i caj.Ako to ova vlast uspe da ukroti,svaka cast...u sta sumnjam.
  • usput

    05.01.2024 16:11
    komentar
    Raspišite referndum neka se Narod izjasni , Narod plaća tu Vojsku a ne Vučić i Vučević. Pa valja je Država Srbija malo i naša , nas gradjana dokle će te se eksponirati....



























  • Vlada

    05.01.2024 15:46
    @mirkonee

    Mi nismo vojnici. Mogu oni da smaraju nekog obukom i dve godine, ako tom nekom puca ku*ac da se bije, sve je uzalud. Ako hioće vojsku, nek je platze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija