Vašington post: Bajdenova politika prema Vučiću sve više izgleda kao neuspeh

Kada je predsednik Bajden stupio na dužnost 2021. godine, njegova administracija identifikovala je višegodišnju nestablinost na Zapadnom Balkanu kao opasnost za Evropu.
Vašington post: Bajdenova politika prema Vučiću sve više izgleda kao neuspeh
Foto: 021.rs
Zvaničnici su uvideli da je Srbija, najveća zemlja u regionu, tvrdoglavo ostala u ruskoj orbiti. Brinuli su da bi, ukoliko bi nasilje još jednom izbilo u regionu, Rusija gotovo sigurno podržala svoju klijentelističku državu. 
 
Sve ove brige postale su akutnije nakon potpune ruske invazije na Ukrajinu, piše Vašington post, prenosi N1.
Politika Bajdena bila je da se autoritarni predsednik Srbije Aleksandar Vučić prigrlu u nastojanju da udalji svoju zemlju od Rusije. Ta politika sve više izgleda kao neuspeh, ocenjuje se u redakcijskom komentaru Vašington posta.
 
Poslednje dve nedelje, pripadnici srpske opozicije protestovali su zbog onoga što su nezavisni posmatrači ocenili kao masovne nepravilnosti na izborima održanim 17. decembra, podseća Vašington post. Na Badnje veče (po Gregorijanskom kalendaru, prim N1) policija je nasilno razbila gomilu koja je pokušala da uđe u zgradu Skupštine grada Beograda. 
Scene policijskog nasilja nad demonstrantima, nažalost, kako se ocenjuje, postaju uobičajene u Srbiji. Ali ovog puta su gospodin Vučić i premijerka Ana Brnabić, kako ističe američki list, tvrdili da su protesti pokušaj svrgavanja vlade – i implicitno su za to okrivili Zapad.
 
Obraćajući se naciji tokom nereda, gospodin Vučić je koristio konspirativnu retoriku. Rekao je da su srpske obaveštajne službe znale da opozicija planira ustanak. Neodređeno je insinuirao da su stranci, ako ne nužno saučesnici nereda, na prvu loptu odbacili njegova privatna upozorenja o mogućim neredima, i radovali se destabilizaciji Srbije. Zahvalio je "onim stranim službama", koje ne samo da su slušale, već su i dale dodatne obaveštajne podatke, pomažući srpskim institucijama da se pripreme za najgore.
 
Izjave gospođe Brnabić nekoliko dana pre nereda, razjasnile su na šta je gospodin Vučić ciljao. Ona je zahvalila ruskim bezbednosnim službama za pružanje obaveštajnih podataka koji pokazuju da je opozicija "sprema se za organizaciju protesta nalik Majdanu u Beogradu kako bi smenila vlast revolucionarnim metodama." Dan nakon govora gospodina Vučića, ruski ambasador u Srbiji izjavio ruskoj državnoj televiziji da mu je predsednik Srbije rekao da postoje "nesporne informacije" da je Zapad podstakao proteste.
 
Gospodin Vučić, jedan od najveštijih političara na Balkanu, sigurno je zadovoljan sobom. Rusija je snažan talisman u srpskoj politici, a gospodin Vučić ga je godinama koristio. Mnogi Srbi osećaju bliskost sa pravoslavnim Rusima i gledaju na Moskvu kao moćnog zaštitnika, posebno jer je NATO bombardovao Beograd 1999. godine. 
 
Podgrevajući ogorčenosti prema navodno nepouzdanom Zapadu i svrstavanjem uz Moskvu, gospodin Vučić dobija poene kod nacionalističke većine dok svoje demokratske protivnike opisuju kao marionete stranih interesa, prenosi N1.
 
Vučić je, međutim, privatno više puta uveravao svoje zapadne sagovornike da se bori najbolje što može da svoju neposlušnu naciju približi Evropskoj uniju kojoj pripada, i da je on njihov jedini pouzdan partner.
 
Bajednova administracija zasnovala je svoju pomirljivu politiku na testiranju privatnih garancija gospodina Vučića. Iako je nekoliko opasnih kriza na susednom Kosovu u prethodnoj godini, "imalo srpske otiske prstiju na sebi", Sjedinjene Države su izbegle da previše okrive bilo koju stranu, preferirajući pozive na mir, ukazuje Vašington post.
Nažalost, srpski autokrata vratio je uslugu tako što je nastavio svoju politiku balansiranja. Više puta je odbio da se pridruži zapadnim sankcijama usiji, čak i kada je umrivao Zapad time što je omogućio da srpsko oružje ode u Ukrajinu putem posredničkih kupaca. Povremeno je vezivao Srbiju još bliže za Rusiju. 
 
U svetlu poslednjih dešavanja, izdvaja se poseta ministr unutrašnjih poslova Srbije Moskvi 2021, kada je odneo podatke o prisluškivanim ruskim opozicionarima koji su održali sastanke u Beogradu, i potpisao sporazum sa Rusijom o zajedničkoj borbi protiv "obojenih revolucija". A 2022. godine, s ratom u Ukrajini u punom zamahu, Srbija je potpisala sporazum sa Rusijom o koordinaciji spoljne politike.
 
Nedavni protesti nisu predstavljali neku vrstu pretnje poput državnog udara. Opozicioni lideri su tvrdili da su provokatori iz redova fudbalskih huligana podsticali nerede, i policiji dali izgovor da nasilno reaguje. Ali čak i da ova provokacija nije izrežirana, mala grupa demonstranata nije predstavljala opasnost za preuzimanje vlasti. 
 
Što se tiče optužbi da Zapad podstiče proteste, one su takođe nerazumne. Bajdenova administracija nastavila je da bude diplomatska, jedva spominjući navode o izbornim manipulacijama.
 
Iza zatvorenih vrata, gospodin Vučić je verovatno uveravao zapadne lidere da je još uvek na njihovoj strani – da je sve ovo predstava. Ali s obzirom na to koliko je malo toga ova pomirljiva politika donela, Bajdenova administracija bi trbalo da se zapita da li je vreme da proba nešto novo.
  • Šomi

    04.01.2024 23:56
    Eng
    Najbolje da računamo da nas englezi brane bože budaletina, u ovoj zemlji ne se... e.
  • BRICS no Alternativ

    04.01.2024 17:08
    Pokušavaju ovim tekstom da hvale Drugosrbijanca Vučića.
    Jedina prava opcija za Srbiji je BRIKS, jer tu imamo očuvanje Kosova i imamo ekonomsku budućnost. A Vučić i EU guše Srbiji i mnogo godina 25 god je prošlo na putu za EU i sve je gore i gore. Nikakvu perspektivu nema Srbijja sa EU nego samo gubljenje vremena, treba odma sada početi razvijati alternativne pravce.
  • Sima

    04.01.2024 16:00
    Rusija
    Ko kaže da mi osećamo bliskost i povezanost sa Rusijom?! Naprotiv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.