Još jedna SMS prevara: Ne nasedajte na poruke o neuspeloj dostavi paketa

Veliki broj građana Srbije, prethodnih dana, dobio je SMS poruku u ime "Pošte", u vezi sa preuzimanjem pošiljke.
Još jedna SMS prevara: Ne nasedajte na poruke o neuspeloj dostavi paketa
Foto: Pixabay
Od njih se traži da potvrde adresu za prijem, a istina je da se radi o još jednom pokušaju prevare.
 
Iz "Pošte Srbije" kažu da su se slični pokušaji dešavali i ranije i pozivaju građane da ne nasedaju, prenosi RTS.
 
"Dostava vašeg paketa je obustavljena zbog nedostatka broja ulice u paketu..." - isti ili sličan tekst SMS-om poslednjih dana dobio je veliki broj građana Srbije.
 
Nije malo onih koji su otvorili link u poruci, uvereni da je to način da zaista preuzmu pošiljku. Iz "Pošte Srbije" napominju da građani obrate pažnju na broj sa kojeg je poslata poruka.
Direktor JP "Pošta Srbije" Zoran Đorđević rekao je da se dosta često javljaju takve vrste prevara.
 
"Pokušavaju na različite načine, ali sve imaju istu matricu i ako se pogleda malo detaljnije onaj ko šalje - to je uglavnom neki nepoznati strani broj. Pošta nikada SMS-ovima i ličnim porukama nije tražila bilo kakve uplate, znači, mi možemo da izvestimo samo da će roba biti isporučena u neko vreme i da će to biti moguće platiti kuriru koji donese paket na adresu", objasnio je Đorđević.
 
Nenad Bumbić iz Zaštite potrošača rekao je da Pošta i sve kurirske službe imaju mogućnost da se preko njihovog sajta ili putem poziva kol centru provere osnovni podaci o paketu ili pismu koje primate.
 
"Možete da proverite odakle potiče paket ili pismo, možete da proverite i ko je pošiljalac i ako niste nešto očekivali ako vam je nepoznato poreklo paketa – možete proveriti putem kol centra ili sajta", kaže Bumbić.
 
Savet je da SMS poruke koje stignu, građani obrišu ili blokiraju i da nipošto ne unose podatke sa kartice i sigurnosne kodove na link koji je u poruci.
  • Boban

    05.01.2024 13:53
    Za neupućene
    Ja sam dobio istu poruku, zahtev za adresom. Stigla je sa nepoznatog broja koji sam odmah proverio. Broj je sa Tajlanda! Samo da napomenem da nisam očekivao bilo kakvu isporuku od bilo koga. Tako da oni koji kritikuju Poštu apsolutno nisu u pravu.
  • Milan NS

    05.01.2024 07:52
    Da, ali
    JP "Pošta Srbije" ne saopštava da su SMS poruke poslate samo onima koji očekuju pakete.
    Što znači da je neko ko je slao SMS poruke ušao u sistem JP "Pošta Srbije" i ima tačnu evidenciju svakog onog ko očekuje paket.
    Gde je sistem zaštite od ovog koji bi morala da ima "Pošta"?
    Gde je odgovornost direktora "Pošte"?
  • Zemlja čudesa

    05.01.2024 07:42
    @Zoe
    Bravo za odanog suportera. Zaboravila si da ubaciš kako si nakon kol centra otišla na sajt Pošte i proverila gde su tvoji paketi trenutno jer je njihova usluga profesionalna i ažurna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija