Stop za uporne trgovce: Od danas radi telefonski registar "Ne zovi"

Registar "Ne zovi" počinje da radi od petka, 5. januara, objavilo je na sajtu Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine Srbije.
Stop za uporne trgovce: Od danas radi telefonski registar "Ne zovi"
Foto: Pixabay

Reč je o registru u koji mogu da se upišu korisnici koji ne žele da primaju pozive trgovaca putem telefona, sms ili mms poruka radi prodaje proizvoda ili usluga.

Svi operatori mobilne i fiksne telefonije obavezni su, kako je navedeno, da tu uslugu omoguće svojim korisnicima.
 
Registar će se voditi pri Regulatornom telu za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL, tako da će provera brojeva telefona upisanih u ovaj registar biti omogućena na internet stranici tog tela.
 
Predviđeno je da upis ili ispis pojedinog broja u registar "Ne zovi" može da zatraži samo korisnik telefonskog broja, dok će sam zahtev moći da se podnese preko aplikacije, elektronskim putem ili podnošenjem zahteva u poslovnim prostorijama operatora.
Korisnik koji podnosi zahtev svom operatoru radi upisa telefonskog broja u registar, ne dostavlja prvi put svoje lične podatke, jer oni već postoje u bazi operatora i pribavljeni su u trenutku zaključenja potrošačkog ugovora.
 
Formiranje registra "Ne zovi" obavezuje trgovce da, pre nego pozovu bilo koji broj, provere da li se on nalazi na listi onih koji ne žele da primaju pozive u kojima se nude roba ili usluge.
 
Propisane su i novčane kazne za one trgovce koji pozivaju građane čiji su brojevi upisani u registar.
  • MTS pretplatnik

    05.01.2024 12:06
    Morate u poslovnicu MTS-a
    Pokušao sam, ali MTS ne prima zahteve elektronskim putem traže da se dođe u njihovu poslovnicu.
  • Nela

    05.01.2024 11:37
    Odjavljeno
    Da nije bilo telefonskih smarača ne bih ni uvidela da mi je fixni totalno nepotreban .
  • Anonymous

    05.01.2024 11:37
    Od trgovaca su nasrtljivije stranke, odnosno samo jedna koja vrsi pritisak i ucenjuje glasace, sta cemo sa tim? Ili cemo da se bavimo problemom muve, pored slona koji nam sedi u sobi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija