Vesić: Nebulozne priče da je konverzija ukinuta zbog pojedinih biznismena

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić podsetio je da je u 2023. prestao da važi Zakon o konverziji prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu.
Vesić: Nebulozne priče da je konverzija ukinuta zbog pojedinih biznismena
Foto: 021.rs
"Ukidanjem konverzije smo omogućili da se krene u nekoliko velikih projekata. Soko Štark je najavljivao veliki projekat izgradnje fabrike Smokija u Beogradu, što je direktna posledica ukidanja konverzije, a Filip Moris izgradnju fabrike Ikos u Nišu. Takođe, prodato je i nekoliko objekata, između ostalih i građevinskog preduzeća 'Rad'. Nebulozne su priče da se konverzija ukida zbog pojedinih biznismena, Sajma, ili Luke Beograd", rekao je ministar za Tanjug.
Prema izmenjenom zakonu, pravo korišćenja na građevinskom zemljištu pretvara se u pravo svojine bez naknade, a upis prava svojine vrši organ nadležan za poslove državnog premera i katastra, po službenoj dužnosti.
Vesić je objasnio da pre izmena zakona stečajni upravnici, prema Zakonu o stečaju, nisu mogli pravo korišćenja da stave u stečajnu masu, pošto nisu mogli da ga kvantifikuju, a nisu mogli ni da izraze pretvaranje uz naknadu.
 
"Oni sada bez naknade vrše konverziju, a kada je sprovedu, oni tu imovinu stave u stečajnu masu. Vrši se prodaja, kupuju se te nekretnine, a ko kupi gradi nešto na njima. Novac koji se uplati u stečajnu masu isplaćuje se radnicima i drugim stečajnim poveriocima", rekao je Vesić, i dodao da će veliki broj stečajeva tim sistemom biti uspešno završeno.
 
Dodao je da očekuje da ćemo u ovoj godini videti prave efekte ukidanja konverzije, pošto je, kako kaže, potrebno da prođe neko vreme.
  • SRB-IN

    07.01.2024 13:00
    Od ulučara do tajkuna
    Pljačka veka. Da tkz. Beograd na vodi ne bude usamljen slučaj dozvolili su besplatnu konverziju. Zeljište sajma u Beogradu vredi 200 miliona evra. Neko ga dobija za džabe. Slučajno oni koji grade Beograd na vodi. Arapa tu nigde nema.
  • znamo vas

    07.01.2024 11:42
    Opet laze.
  • Steva.M

    07.01.2024 11:20
    Steva.M
    Ova Pljacka od strane SNS i njihovih”biznismena”nejce se zaustaviti dok nekom izistinski nepukne? A kada se to desi onda izaziva lancanu reakciju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.