Portparol EK: Besmislica da se EU meša u proteste, vlast da građanima objasni šta čini i ne čini

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano kaže da su "potpuna besmislica neki navodi da Evropska unija pokušava da se upliće ili podstiče proces uperen protiv Vlade Srbije".
Navodi da su to ruske tvrdnje s kojima se treba uhvatiti ukoštac.
 
Stano je time odgovorio na pitanje novinara kako Brisel gleda na tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade da je EU organizovala u Srbiji proteste s ciljem rušenja vlasti i da je takvo saznanje dobijeno od ruskih obaveštajnih službi.
Rekao je da je "EU na to ukazala u mnogim prilikama i sad je čas kad istinski treba da se misli, govori i deluje na evropski način kako bi težnje da se priključi EU bile ubedljive".
 
Po rečima Stana, "put u Evropsku uniju i evropska perspektiva su strategijski prioritet koje su utvrdili i Kosovo i Srbija i to je jasno dovoljna pobuda, pa kada se to kaže, a ništa ne čini da se ostvari, to se mora objasniti sopstvenim građanima".
"Nije EU ta koja od Srbije ili Kosova traži da se uključi u Evropsku uniju, već obrnuto, otud su političke vođe dve strane ti koji to treba da sprovedu", kazao je portparol EK.
 
On je time odgovorio na opasku novinara da ne mora neka zemlja da završi pregovore i postane članica EU, što je slučaj Islanda.
 
Stano je uzvratio da "obe strane imaju evropsku perspektivu i obe dobro znaju šta moraju uraditi da bi se to postiglo i ostvarile opipljive koristi za njihove građane".
 
"A mi u EU možemo sarađivati s oba partnera jedino na temelju onoga što su oni zvanično politički objavili i što je zajednički utanačeno i pomagaćemo im sve dok ta želja bude na snazi", zaključio je portparol visokog evropskog predstavnika Žozepa Borela.
  • Nemanja

    09.01.2024 18:37
    @35 Separatisti 35

    Svaka takva stranka će iumati moju podršku, a još veću ako jasno definiše dalji put Vojvodine posle raspada ove rupe.
  • Dejan

    08.01.2024 23:02
    Mi znamo da nikad nec emo uci u eu, pregovaramo vec 24godinu i nismo ni na pola puta,
  • Serafin

    08.01.2024 19:02
    Kako stvari teku..Kosovo ce se ugurati u NATO aliansu jer sada nema prepreka od Spanije,kao i nakon Banjske se vidi ko igra posteno a ko vrda,mrda..nakon NATO za koju godinu ce Kosovo u EU koja ce sistematski blokirati Srbiju ,koja po prilici ugraditi sebi 4 velika tocka i preseliti se u Rusiju sa sve zemljom i ljudstvom po projekciji dr.Nestorovica i Vulina..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija