Prijave penzionera za besplatne banje do 25. januara: Ko ima pravo i koja je procedura?

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije objavio je da je raspisao oglas za prijem zahteva za upućivanje korisnika penzija na rehabilitaciju za ovu godinu.
Prijave penzionera za besplatne banje do 25. januara: Ko ima pravo i koja je procedura?
Foto: Pixabay
Na ovaj oglas zainteresovani mogu da se jave do 25. januara.
 
Pravo na desetodnevnu besplatnu rehabilitaciju u banjama i lečilištima Srbije imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, čija penzija iznosi do 39.850 dinara i koji osim penzije nemaju druga lična primanja, i koji nisu koristili rehabilitaciju počev od oglasa za 2020. godinu, precizirano je u saopštenju.
Pravo da se jave na oglas imaju i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa, a koji primaju penziju iz inostranstva (preračunato po srednjem kursu NBS na dan 31. 12. 2023. godine 1 evro = 117,1737 dinara), pod uslovom da zbir tih penzija iznosi do 39.850 dinara.
 
Navedeno je da je uz prijavu potrebno podneti penzijski ček, dokaz o visini penzije iz inostranstva (izvod banke, potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja i drugo), popunjenu prijavu sa izjavom na propisanom obrascu, gde želi da koristi rehabilitaciju, da osim penzije korisnik nema drugih ličnih primanja, da nije koristio rehabilitaciju po oglasu u 2020, 2021, 2022. i 2023. godine i da ovlašćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da, u njegovo ime i za njegov račun, zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju.
Može se priložiti i raspoloživa medicinska dokumentacija ukoliko je korisnik poseduje, a koja nije obavezna.
 
Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale Fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a mogu se podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.
 
Korisnici sa teritorije AP Kosovo i Metohija sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije AP Kosovo i Metohija, prijave podnose najbližoj filijali Fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravišta.
 
Istaknuto je da članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.
Rang lista penzionera koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju objavljuje se 24. radnog dana od dana isteka oglasa, a na rang listu se može podneti prigovor nadležnoj komisiji, u roku od pet radnih dana od dana njenog objavljivanja na oglasnoj tabli.
 
"Komisija je dužna da u roku od pet dana razmotri podnete prigovore, obavesti podnosioce prigovora i utvrdi konačnu rang listu korisnika penzija koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju, koju objavljuju na oglasnim tablama organizacija korisnika penzija Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije Nezavisnost, Direkcije Fonda, Pokrajinskog fonda i filijala Fonda", navedeno je u saopštenju.
  • Banje

    11.01.2024 09:34
    Vrste banja
    Ne postoje besplatne banje. Postoji mogućnost da penzioneri borave u u neku banju, a da troškove za njihov boravak u banjama snosi PIO fond.
  • Milka

    10.01.2024 19:26
    Za banju
    Ja sam u SNS i još ni jednom nisam bila besplatno preko pio i ako imam 72 god a i moj suprug isto i ako je bolestan tako nemojte da sssss
  • 9

    10.01.2024 11:03
    Najpotrebnije
    Penzošima sa DEVIZNIM peMzijama koji su kosti i POREZ ostavljali 30 god u inostranstvu ,a sada će o trošku naše dece da se baškaju u našim banjama i lečilištima. Pogotovo zemare sa duplim državljanstvom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija