Okanović: Postalo više pravilo nego izuzetak da putare iznenadi sneg

Poledica, neprilagođena brzina i letnje gume glavni su uzroci nesreća koje su se dogodile u prethodna dva dana na putevima u Srbiji, upozoravaju stručnjaci.
Okanović: Postalo više pravilo nego izuzetak da putare iznenadi sneg
Foto: 021.rs
Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja konstatuje za Euronews Srbija da je postalo više pravilo nego izuzetak da se putari iznenađuju snegom. Međutim, kako dodaje, da ne bi došlo do saobraćajne nesreće, naročito u trenutnim uslovima, odgovornost je podeljena - na putare i vozače.
 
"Skrećem pažnju putarima da je njihova zakonska obaveza da održavaju puteve, da se na njima može bezbedno odvijati saobraćaj, da je njihova zakonska obaveza da spreče stvaranje leda na kolovozu. Što se tiče vozača, većina njih se zaista ponaša bezbedno i savesno, ali ima onih koji se ponašaju kao da je jul. Dakle, skinite stopalo s gasa, držite odstojanje i razmišljajte o tome da su posledice veće što je i brzina veća", rekao je Okanović.
Upitan čija je sve odgovornost ukoliko, pak, dođe do saobraćajne nesreće, Okanović kaže da vozači imaju veliku ulogu u svemu tome, ali da oni nisu jedini.
 
"Upravljač puta je zakonski obavezan da održava puteve na način da oni budu takvi da se na njima može bezbedno i nesmetano odvijati saobraćaj. Ukoliko dođe do saobraćene nezgode, iako se vozač pridržavao saobraćajnih propisa, vozio propisanom brzinom, a nije upozoren na iznenadnu pojavu leda ili poledice na nekoj deonici, onda postoji odgovornost upravljača puta i lica koja drže put. U tom slučaju, javni tužilac treba da preuzme krivično gonjenje odgovornih lica, a vozači, odnosno oni koji su pretrpeli štetu, imaju pravo da zahtevaju od upravljača i lica koja drže put naknadu štete", objasnio je Okanović.
Okanović kaže da one letnje gume bi smele da se nađu na putevima Srbije i dodaje da za to postoji i odgovornost ukoliko dođe do nesreće.
 
"Nedopustivo je da neko vozi sada sa letnjim gumama. To su retki vozači, ali ima ih. Nemojte da dozvolite tako nešto. Ukoliko dođe do saobraćajne nezgode, a utvrdi se da je uzrok te nezgode nepostojanje zimskih pneumatika, u tom slučaju osiguranje će svima koji su oštećeni isplatiti štetu, potraživati od vlasnika vozila, odnosno vozača. Dakle, zimske gume koštaju 200, 300, 400 ili više evra, ali ukoliko ih nemate i dođe do nezgode, to možda vas košta dve, tri ili četiri ili čak i više hiljada evra", navodi on.
 
Kako je ranije Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila, vozači imaju zakonsku obavezu da imaju zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica, ali i da su zimske gume preporučljive i kada su kolovozi suvi, posebno ukoliko su temperature niže od sedam stepeni. 

Teme

sneg
  • Ljubo

    11.01.2024 08:58
    I ja sam u ponedeljak putovao ka Zlatiboru iz NS, do Kovilja je bilo očišćeno, od Kovilja do BG bože sačuvaj. Leva traka 5cm snega, desna samo tragovi guma gde su vidi se asfalt okolo sneg. Ovo je bilo između 8h i 9h ujutru. 60km/h svi vozili i manje.
  • Jovan

    10.01.2024 19:44
    Novi Sad
    Ja Sam putovao u ponedeljak iz Novoj Sad na Zlatibor,sve je bilo ocisceno I ok NS I ok BG.Ne znam Sto ljudi pricaju da nije ocisceno
  • Aca

    10.01.2024 17:11
    Primer
    Sa porodicom u ponedeljak putovali iz NS za Sloveniju. Išli autoputem do BG, pa dalje BG-Zagreb itd.. Oko Novog Sada i Bg sneg nije bio očišćen ali je bar bilo soli, oko Rume - niti očišćen niti soli (jedan lančani sudar od 4 automobila i jedan sa 2 automobila). Posle prelaska granice i so i očišćen. Pred Sloveniju već osušen put... izađite malo, ko može, pa uporedite, jer će vas uskoro ubediti da sneg i kišu šalje moćni Zevs i da tu nema pomoći..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija