Ukidanje viza za kosovske Srbe: Kada bi mogli da počnu pregovori?

EK je još 16. novembra predložila ukidanje viza za EU za stanovnike Kosova, vlasnike pasoša koje izdaje Kooridnacioni centar Srbije.
O tom predlogu se Evropki Savet i Evropski parlament još uvek nisu oglasili.
 
"EU Komisija je 16. novembra usvojila predlog da se kosovskim Srbima koji su nosioci srpskih pasoša izdatih od strane Koordinacionog direktorata Srbije omogući da putuju u EU bez viza. Nakon što ga usvoje Evropski parlament i Savet, on će biti sastavni deo bezviznog režima za nosioce kosovskih pasoša i stupiti na snagu. To će omogućiti svim građanima Zapadnog Balkana da putuju u EU bez viza", naveli su u Evropskoj Komisiji za N1.
Na pitanje o optužbama da EU diskriminiše kosovske Srbe, ograničavajući im prava na kretanje i putovanje, jer su bezviznim režimom Kosova za putovanja u EU trenutno obuhvaćeni samo vlasnici pasoša koje izdaje administracija Kosova, nisu odgovorili direktno.
"Kosovski Srbi takođe mogu da podnesu zahtev za biometrijski pasoš Kosova kako bi putovali bez vize", naveli su u pisanom odgovoru.
 
N1 je uputio i pitanja prestavnicima Belgijskog predsedavanja EU kada bi mogli da počnu pregovori o bezviznom režimu za kosovske Srbe, ali odgovor do sada nije stigao.
 
EU odobrila je bezvizni režim sa Kosovom od 1. januara ove godine, ali se on za sada ne odnosi na vlasnike pasoša koje izdaje Koordinacioni centar Srbije, a koji imaju prebivalište na Kosovu.
  • boki

    10.01.2024 22:25
    Svi Srbi trebaju i moraju imati pasose Republike Srbije koji to zele.sva druga prica je besmislena.
  • Zbunjen

    10.01.2024 21:14
    Ne razumem cemu uopste ti pasosi, zar nemaju mogucnost da uzmu pasos R. Srbije s kojim mogu da putuju bez vize?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.