Stejt dipartment odobrio prodaju Kosovu rakete Džavelin i opreme u vrednosti 75 miliona dolara

Američki Stejt dipartment odobrio je da se Kosovu prodaju antitenkovkse rakete Džavelin i prateća oprema u vrednosti od 75 miliona dolara, saopštio je danas portparol Stejt departmenta.
Stejt dipartment odobrio prodaju Kosovu rakete Džavelin i opreme u vrednosti 75 miliona dolara
Foto: Pixabay
Stejt department je saopštio da SAD nastavljaju da u potpunosti podržavaju transparentnu tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u multietničke teritorijalne odbrambene snage po NATO standardima i civilnim nadzorom, prenosi Radio slobodna Evropa.
Administracija predsednika Džozefa Bajdena je danas obavestila Kongres o predloženoj prodaji tog oružja Kosovu kao inostrane vojne prodaje. 
 
U saopštenju se još navodi da prodaja raketa Džavelin Kosovu podržava ciljeve spoljne politike i nacionalne bezbednosti SAD poboljšanjem bezbednosti Kosova i razvojem njegovih odbrambenih kapaciteta, bez promene otemeljnog vojnog balansa u regionu ili uticaja na odbrambenu spremnost SAD.
Kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića saopštio je ranije danas da je američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil predsedniku Srbije rekao da će Vašington prihvatiti zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa Džavelin. 
 
Džavelin je prenosivi protivtenkovski raketni sistem američke proizvodnje koji je ušao u upotrebu 1996. godine, ali je od tada stalno unapređivan.
  • UN 1244

    12.01.2024 15:28
    Po UN 1244 rezoluciji Kosovo nema prava na vojsku, tako da je ovo smešno ! Amerika se bavi ilegalnim naoružavanjem ilegalnih terorista koji po 1244 rezoluciji ne postoje. Ovo je dokaz da je Amerika totalno pukla i da ne zna više šta radi. Ako ih Tramp ne dovede u red, propašće skroz.
  • Hm...

    12.01.2024 13:25
    +5 miliona evra vrednosti razne opreme, vozila, naoružanja, municije, uniformi itd. koje je zaplenila Policija Kosova nakon "pohoda u Banjsku"
  • Vesna

    12.01.2024 12:16
    Očito ste slepi kod očiju da ništa ne vidite.vidite li šta se dešava u svetu?
    Niko ne voli da ratuje, ali država mora da ima vojsku.
    Očito vi neznate istoriju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija