Sindikat: U pogonima Zastava oružje i dalje bez grejanja, radnicima ugroženo zdravlje

Radnici kragujevačke fabrike Zastava oružje i dalje rade u pogonima gde je temperatura oko 10 stepeni, dok je u magacinima i pogonima bez grejanja tek nekoliko stepeni iznad nule.
Sindikat: U pogonima Zastava oružje i dalje bez grejanja, radnicima ugroženo zdravlje
Foto: Pixabay
Kako je  saopštio danas Samostalni sindikat fabrike, taj sindikat se i juče obratio javnosti zbog hladnoće koja ugrožava zdravlje radnika, na šta je kasnije reagovalo rukovodstvo fabrike najavom da će se pogoni grejati i tokom noći kako bi se podigla temperatura.
 
"U tim delovima procesa zaposlenima nije omogućeno da napuste radna mesta na šta imaju zakonsko pravo, jer im je neposredno ugroženo zdravlje", upozorili su u sindikatu.
Dodaju da rukovodstvo fabrike, međutim, drži radnike na tim radnim mestima, a zaposleni sami uzimaju slobodne dane kako bi izbegli posledice hladnoće.
 
"Aktom o proceni rizika radnih mesta nisu obuhvaćeni rizici mikroklimatskih uslova za zaposlene koje je poslodavac dužan da obezbedi i koji inače ne mogu biti ispod 15 stepeni", podsetili su u sindikatu.
Kako su objasnili, rukovodstvo fabrike sa upravom preduzeća koje isporučuje energiju "Energetika" nije uspelo da dogovori visinu temperaturnih ulaza koji bi bili dovoljni da zagreju radni prostor.
 
"Energetika" sada isporučuje 30 - 40 odsto nižu temperaturu od potrebne.
 
"Danonoćno grejanje ne daje razultate kako bi se teško stanje popravilo, osim kako bi se zaštitili grejni vodovi od pucanja", poručili su iz Samostalnog sindikata.     
 
Podsetili su da su radnici su početkom decembra protestovali i zbog hladnih uslova rada, a sindikat je tada tražio sastanak sa generalnim direktorom fabrike, ali je on bio "prezauzet".
Do sada nije reagovala inspekcija niti Ministarstvo odbrane koje stopostotno upravlja fabrikom.
 
U sindikatu još navode da su zaštitne rukavice nabavljene juče posle dužeg perioda, ali da i dalje zaštitne opreme nema u potrebnoj meri, nedostaju odgovarajući brojevi odela, cipela, prsluka...

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija