Medijske konkurse nije raspisalo 12 opština iako su morale po zakonu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da 12 opština nije raspisalo konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2023. godini.
 Medijske konkurse nije raspisalo 12 opština iako su morale po zakonu
Foto: 021.rs
Kako dodaju, time su prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima koji je stupio na snagu 4. novembra prošle godine.
 
Iz NUNS-a su naveli da lokalne samouprave u Beloj Palanci, Bosilegradu, Crnoj Travi, Gadžinom Hanu, Golubcu, Kniću, Lučanima, Preševu, Rači, Surdulici, Žabarima i Žitorađi nisu u 2023. godini raspisale konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.
"Na taj problem su ukazali novinari iz Preševa i Surdulice krajem prošle godine. Oni su u javnom saopštenju naveli da je položaj novinara bez ove vrste pomoći ugrožen, a da se mediji zbog nedostatka finansija nalaze pred gašenjem", istakli su u saopštenju iz NUNS-a.
 
Objasnili su da su prema novom Zakonu o javnom informisanju i medijima, lokalne samouprave u obavezi da raspišu medijske konkurse, da je Zakon stupio da snagu 4. novembra prošle godine, ali da te opštine i pored toga, do kraja godine, to nisu učinile.
"Prema novom Zakonu, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i lokalne samouprave dužne su da do prvog marta tekuće godine raspišu konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja", navode u saopštenju iz NUNS-a.
 
Ističu da je ovo prvi put da se Zakonom definišu rok za raspisivanje konkursa i kazne za one koji te odredbe ne budu poštovali.
 
Podsećaju da su, ukoliko nadležni ne raspišu konkurse do pomenutog datuma, ili ih ponište, a nove ne raspišu u roku od mesec dana, predviđene prekršajne kazne za odgovorno lice, u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara.
  • LZN

    13.01.2024 13:24
    Deja vu
    Hello '90. Goodbye futre
  • zztop

    13.01.2024 09:38
    Oni se informišu na pinku i happy -u ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.