Evropski parlament glasaće o rezoluciji o izborima u Srbiji početkom februara

Evropski parlament glasaće o rezoluciji o situaciji u Srbiji posle decembarskih na sledećoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta koja bi trebalo da počne 5. februara.
Evropski parlament glasaće o rezoluciji o izborima u Srbiji početkom februara
Foto: 021.rs
Tekst predloga rezolucije biće dostupan dan pre glasanja, rekli su izvori Bete u EP.
 
Iz Parlamenta podsećaju na to da je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik juče tražio da se o rezoluciji o Srbiji ne glasa pre nego što ODIHR objavi konačni izveštaj, što se očekuje za nekoliko nedelja.
Debata o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora dodata je juče na dnevni red ovonedeljne sednice Evropskog parlamenta, na zahtev socijaldemokrata, a na dnevnom redu će biti sutra.
 
"Posle naših ponovljenih zahteva, konačno smo uspeli - u sredu će EP raspravljati o teškoj situaciji u Srbiji posle izbora obeleženih izveštajima o ozbiljnoj prevari. Uprkos početnom otporu Evropske narodne partije (EPP). Stojimo uz Srbe koji zahtevaju pravdu, demokratiju i evropsku budućnost", navela je grupa Socijalisti i demokrate na društvenoj mreži Iks (X).
Obrazlažući zahtev te, druge po snazi grupe u EP, njen poslanik Andreas Šider, član posmatračke misije Evropskog parlamenta na izborima u Srbiji, rekao je da su oni bili "obeleženi neregularnostima, uključujući fantomske birače, pritiske na birače, dominantno prisustvo predsednika Srbije i sistemsku prednost vladajuće stranke, čime je potkopan izborni proces".
 
"Kada su to pitanje pokrenuli međunarodni posmatrači iz Evropskog parlamenta, uključujući mene, vlada Srbije i sam predsednik napali su međunarodne posmatrače. Srećan sam što je većina grupa u EP pristala na debatu i radujem se što ćemo imati rezoluciju koju S&D grupa podržava", naveo je Šider.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.