Kako da proverite koje podatke Srbija ima o vama?

Kancelarija za IT i eUpravu objavila je uputstvo za građane koji žele da provere koje njihove podatke država poseduje.
Kako da proverite koje podatke Srbija ima o vama?
Foto: Pixabay
"Da li ste znali da na Portalu eUprava možete da izvršite uvid i proveru svojih podatka koji se vode u okviru Centralnog registra stanovništva? Provera podataka koje Republika Srbija poseduje o vama je važan korak u zaštiti privatnosti i obezbeđivanju odgovornog korišćenja vaših ličnih informacija od strane državne uprave", navela je Kancelarija na Instagramu.
Kako su naveli, sekcija Moji podaci na portalu eUprava omogućava građanima uvid u sve lične podatke koji se nalaze u različitim državnim registrima, kao što su Centralni registar stanovništva, Centralni registar obaveznog zdravstvenog osiguranja, registrima PIO fonda, Poreske uprave i druge državne evidencije.
"Zbog visokog stepena zaštite, za pristup ovoj usluzi neophodno je da ste prijavljeni putem mobilne aplikacije ConsentID", naveli su oni.
 
  • Banderaš

    18.01.2024 21:56
    Ismejavanje
    Ova država je ubila svog predsednika(Stambolić),premijera(Đinđić),država nam je ubila hiljade naših sugrađana ,novinara, radnika, prodaju naše bebe iz obdaništa,kradu nas,prisluškuju,prate,zadužuju,tuku,zatvaraju,otimaju i pljačkaju nas i sve dok se bia ne stavi pod civilnu građansku kontrolu mi građani smo ugroženi od službi koje bi trebale da nas,građane štite. Ti podatci u eupravi su ismejavanje građana i zdravog razuma svakog pismenog čoveka
  • Mary Poppins

    18.01.2024 21:49
    STAZI
    Ja hoću da imam uvid u dosije koji udba ima o meni,a ne u eupravi.
    Ako nekoga građanina ne zanimaju podatci koje udba skuplja o njemu-ok,ali bi mene zanimalo da imam uvid u svoje podatke.
  • Zanovetalo

    18.01.2024 17:05
    E bas me zabole
    I za njih i za podatke.Nista nisam radio ni protiv sebe,ni protiv drugoga.Nista nisam ukrao,ni otimao.Podatke mogu da koriste kao primer ispravnog i naivnog gradjanina i to sa mojim dopustenjem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.