NBS: Ukidanje korišćenja dinara na Kosovu suprotno dogovorima

Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da su najavljene mere Kosova kojima se "onemogućava unos i korišćenje srpskog dinara od 1. februara, suprotne uspostavljenim dogovorima".
NBS: Ukidanje korišćenja dinara na Kosovu suprotno dogovorima
Foto: 021.rs
"Najavljene mere suprotne su ne samo elementarnim međunarodnim standardima u oblasti finansija i bankarstva, već i do sada uspostavljenim dogovorima i načinu na koji su se godinama odvijali dinarski gotovinski tokovi. Usmerene su isključivo na uskraćivanje prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uslova za opstanak, pre svega srpskom stanovništvu", ocenjeno u saopštenju.
Kao glavni razlog za nove mere, kako je navela NBS, pominje se to da se ubuduće isključivo evro koristi kao zvanična valuta za gotovinske platne transakcije na Kosovu što praktično znači da se ukida mogućnost korišćenja dinara koji se do sada nesmetano koristio u srpskim sredinama.
 
"Privremena institucija samouprave na KiM ni u kom slučaju nije ovlašćena da proklamuje evro, niti bilo koju drugu stranu valutu, kao jedino dozvoljenu valutu na tom području, niti evro može da predstavlja legalno sredstvo plaćanja, budući da je centralna banka Srbije jedina nadležna emisiona institucija koja je ovlašćena da odlučuje o upotrebi dinara na celoj teritoriji Srbije", navedeno je u saopštenju.
Dodaje se da na Kosovu sada ne postoji nikakva druga zvanično uspostavljena valuta, niti je to evro.
 
To, kako je navedeno, potvrđuju i EU i Evropska centralna banka u svojim javno dostupnim informacijama jer evro ne mogu izdavati, niti uvesti kao valutu zemlje koje nisu članice EU i ne ispunjavaju kriterijume iz Mastrihta za pristupanje evrozoni.
 
NBS je ukazala "da se jasno navodi da zakonsko sredstvo plaćanja (eng. legal tender) na KiM nije evro, već je reč samo o tome da je evro faktički prihvaćen kod (dela) stanovništva 'The euro outside Europe' (europa.eu), pa se ne može naprečac i bez osnova zabraniti ni upotreba dinara".
 
Pored toga, kako je navedeno, davanje dozvole, a ne sistem prijavljivanja, za svaki unos novčanih sredstava preko administrativne linije između Srbije i Kosova, i to samo finansijskoj instituciji koja ima posebnu dozvolu Prištine, suprotno je bilo kakvoj uporednoj praksi i nepoznato "u bilo kojem finansijskom sistemu koji je iole usklađen s međunarodnim standardima".
 
To je, dodaje se, neuobičajeno tamo gde se ne emituje sopstvena valuta i samim tim ne raspolaže instrumentima monetarne politike.
  • Član biblioteke

    20.01.2024 09:34
    Jorgovanka "guvernerka"?...
    Kako, bre, Cico, € u Srcu Srbije, a ne dinar ? Kako ćeš reagovati ?
    Odgovor ti je "štuc-muc". Hoćeš li Srbima penzije i plate isplaćivati u Vranju, pa onda oni u menjačnice po €, pa nazad na Kosovo ?...
  • Mary Poppins

    19.01.2024 23:30
    Poverenje ?!
    Kojim dogovorima,kada javnost vec 12 godina ne ucestvuje, niti dobija,niti je videla javno objavljen dokument i bilo kakve podatke o dogovorima!?
    I sada trebam vucicu ili petkovicu da verujem na rec!!? Strasno bezobrazno
  • zztop

    19.01.2024 23:06
    Pa ne štampa se evro ni u crnoj gori pa ga imaju za svoju valutu , i šta će jorgobanka sad ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija