Brnabić: Srbija će 2027. uraditi kvantni skok i biti zemlja inovacija i naprednih tehnologija

Predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić rekla je da će Srbija 2027. godne biti "zemlja inovacija i naprednih tehnologija".
Brnabić: Srbija će 2027. uraditi kvantni skok i biti zemlja inovacija i naprednih tehnologija
Foto: FoNet (Peđa Vučković)
S predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ona je, predstavljajući u Beogradu plan "Srbija 2027- Skok u budućnost" rekla da je sektor IT 2012. godine izvezao proizvoda za 375 miliona evra, a prošle godine za oko 3,5 milijardi dinara.
 
"Ono što ćemo uraditi 2027. je kvanti skok jer predviđamo izvoz IT sektora u vrednosti od deset miljardi evra, a u tom sektoru će raditi 140.000 ljudi", rekla je Brnabić.
Istakla je da je "izazov broj jedan" za ceo svet veštačka inteligencija i da će zemlje koje ne budu spremne za njeno uvođenje, izgubiti izgube 40 odsto radne snage, ali da je "Srbija spremna".
 
"Srbija je 2019. godine usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije i osnovala institut u kome rade stručnjaci, među kojima su i oni koji su se vratili iz inostranstva, njih 60", rekla je Brnabić.
Dodala je da je 2021. godine kupljen prvi superkompjuter, a 2025. će biti kupljen još jedan i istakla da i najrazvijenije zemlje, kao Ujedinjeni Arapski Emirati, imaju dva superkompjutera.
 
Ona je rekla da Srbija spada u 11 zemalja koje su uvele veštačku inteligenciju u obrazovanje i da će država uložiti 70 miliona evra u njen razvoj, ne računajući privatan sektor.
 
Srbija će uložiti u naučno-tehnološke parkove od 150 do 200 miliona evra jer će se graditi u Nišu, Kruševcu i proširivati u Čačku, Beogradu i Novom Sadu.
 
Brabić je navela da će "pobednici u 21. veku" biti zemlje koje ulažu u superkompjutere i inovacije.
 
Istakla je da će se sve automatizovati i najavila osnivanje fakulteta muzičke, likovne i primenjene umetnosti.
 
Odlazeća ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović je na istom skupu izjavila da se uspeh u IT sektoru "nije dogodio slučajno".
 
"To je rezultat strateške odluke države da ulaže u mlade i nove tehnologije. Zato se gradi okruženje koje će omogućiti najboljima i talentima da rade na identičan način, a možda i bolje u odnosu na čitav sveta", rekla je ona.
Begović je podsetila da je ulaganje u Kampus BIO4 najveće pojedinačno ulaganje u nauku i mlade ikada u Srbiji i njenom širem susedstvu. Podsetila je da će u to biti uloženo 450 miliona evra i da će BIO4 biti završen do kraja 2026. godine.
 
"Tu će raditi više od 4.000 najboljih istraživača, profesora i studenata", rekla je ona.
 
Ministarka je navela da će se u Kampusu BIO4 "raditi na poboljšanju kvaliteta života za građane" što znači "bolje, unapređeno zdravstvo, brzu, efikasnu, modernu dijagnostiku, dostupnost modernim lekovima, moderne terapije, ali i efikasnu poljoprivredu, zdravu i kvalitetniju hranu i zdraviju životnu sredinu, odnosno bolji kvalitet života".
 
To će omogućiti i da se "spreči odlazak najboljih, najpametniji iz zemlje, ali i da se mladi vrate u Srbiju i da se svet dovede da se radi u Srbiji", procenila je Begović.
  • pera nevera

    21.01.2024 14:18
    Svaki peti čovek u svetu nije pismen a kod nas jeste.
  • Iskusan

    21.01.2024 11:13
    Vidjen je taj vas skok u elektrodistribuciji.
  • bez brige

    21.01.2024 08:43
    vec smo pod vašom vlašcu kvantno skočili u ambis.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija