Đerlek o akušerskom nasilju: Sistem funkcioniše, institucije neće ćutati

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da institucije u Srbiji neće ćutati na tvrdnje majke da je izgubila bebu zbog akušerskog nasilja u Sremskoj Mitrovici.
Kako je rekao Đerlek, istina o tom događaju treba da doprinese da se tako nešto ne ponovi.
 
"Kao prvo, ljudski, nemamo pravo, a sa druge strane nas i zakon obavezuje. S treće strane, želimo da dođemo do istine koja će pomoći da se ovo više ne ponavlja", rekao je Đerlek za televiziju Pink.
Naveo je da "sistem funkcioniše" i da je Ministarstvo zdravlja brzo reagovalo.
 
"Sama zdravstvena ustanova je već uradila unutrašnju kontrolu, a mi smo već 17. januara poslali zdravstvenu inspekciju", dodao je Đerlek.
Državni sekretar Ministarstva zdravlja je naveo da je to sada postupak koji će trajati određeno vreme, naglašavajući da sada ne treba žuriti, već da je potrebno dokazati da li je bilo propusta.
 
"Vrlo je bitno dokazati da li je bilo propusta, ispitati sve oklonosti i adekvatno kazniti pojedinca ako se dokaže. Ovde nije povreda prsta ili neke periferne stvari, dete je izgubilo život. Za ovo neko treba da odgovara", kazao je Đerlek.
 
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • ...

    22.01.2024 12:29
    Ako sistem funkcionise, kako ovaj moze biti akuser? Tim pre sto je slicne stvari radio i ranije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".