RIK doneo rešenje o dodeli mandata poslanicima u Skupštini Srbije

Republička izborna komisija donela je na današnjoj sednici rešenje o dodeli mandata narodnim poslanicima novog saziva Skupštine Srbije.
RIK doneo rešenje o dodeli mandata poslanicima u Skupštini Srbije
Foto: FoNet (Ana Paunković)
Za usvajanje rešenja glasalo je 10, a protiv petoro članova RIK.
 
Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević podsetio je da je RIK na sednici održanoj 12. januara usvojila ukupan izveštaj o rezultatima izbora za narodne poslanike.
"Ovaj izveštaj je objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije 12. januara, takođe i na veb stranici Republičke izborne komisije istog dana, čime su se stekli uslovi da komisija dodeli mandate narodnim poslanicima kandidatima sa izborne liste koji su osvojili poslaničke mandate", rekao je Dimitrijević.
 
Od ukupno 250 mandata, lista Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane osvojila je 129 mandata, lista Srbija protiv nasilja - 65, Ivica Dačić - premijer Srbije -18, Nada za Srbiju - 13, a Mi glas iz naroda -13.
 
SVM je osvojio 6 mandata, Ujedinjeni za pravdu - Usame Zukorlić, Tomislav Žigmanov - 2 mandata, SDA Sandžaka Suljeman Ugljanin - Politička borba Albanaca se nastavlja Šaip Kamber - 1 mandata i Ruska stranka - Slobodan Nikolić - 1 mandat.
Dimitrijević je, odgovarajući članu RIK-a Tanasiju Marinković koji je tražio da se prekine postupak zbog žalbe liste Srbija protiv nasilja, rekao da je juče RIK dobio presudu Upravnog suda kojom se žalba koalicije Srbije protiv nasilja, a koja je podneta protiv ukupnog izveštaja i rezultata izbora za narodne poslanike, odbija po svim razlozima koji su navedeni u žalbi.
 
Član RIK-a ispred koalicije "Srbija protiv nasilja" Tanasije Marinković izjavio je da će ta koalicija ove nedelje završiti zahtev Ustavnom sudu za poništavanje parlamentarnih izbora.
 
"Sumiramo sve to što smo videli, sva pravna sredstva koja smo mi uložili. Sumiramo ono što su posmatračke misije, strane i domaće, konstatovale", rekao je Marinković za N1.
 
On je naveo da se pred Ustavnim sudom trenutno vode dva postupka po zahtevima opozicije, jedan predat u novembru prošle godine, jedan u januaru, ali da nema informaciju da je sud pokrenuo rešavanje tih predmeta.
 
"Mi ćemo uskoro da konstatujemo, po svemu sudeći, i da je to pravno sredstvo pred Ustavnim sudom nedelotvorno", kazao je Marinković.
  • Milana

    22.01.2024 20:07
    @mandati
    Ovima što nisu za mandate opozicije.
    Ako ne prihvate mandate, građani nikad ni o čemu neće biti obavešteni šta se dešava u skupštini. Ipak se zasedanja prenose na tv, nekad i direktno, te možda procuri i neko mišljenje opozicije.
    O rio tintu ste čuli raspravu, što je ipak pomoglo protestima.
    Na njihovim medijima sigurno se neće čuti ništa osim blaćenje i vređanja.
  • xqt

    22.01.2024 19:01
    Cirkus "Napredna Srbija"
    Komendija se bliži kraju. Još da ustavni sud kaže da je sve u redu, pa da nakrivimo kapu.
  • Џеки Чен

    22.01.2024 17:46
    А ко ће да прогласи листу за Покрајинске и Београдске изборе ,Рик није меродаван ,а објавили доделу мандата у скупштини србије у службеном листу пре решења жалбе опозиције 12.,а јуче 21. добили решење уставног суда е сад кад им дођу Европски посматрачи са ћагама биће лајање на звезде и Рик и Бик и Пик

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija