Uskoro tržište rada Srbije, Severne Makedonije i Albanije: Do posla bez boravišne i radne dozvole

U Skoplju su u okviru inicijative Otvoreni Balkan potpisana dva protokola koji će omogućiti uspostavljanje slobodnog tržišta rada za zemlje Otvorenog Balkana - u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji
Uskoro tržište rada Srbije, Severne Makedonije i Albanije: Do posla bez boravišne i radne dozvole
Foto: 021.rs
Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je za RTS da je potpisivanjem tih protokola završen administrativni deo koji se tiče formiranja jedinstvenog tržišta rada.
 
"To znači da će radnici iz Albanije ili Severne Makedonije moći da dođu u Srbiju da rade bez ikakvih administrativnih i bilo kakvih drugih prepreka ili za te građane ili za njihove poslodavce, i da će moći slobodno da rade u Srbiji bez potrebe da imaju boravišnu dozvolu, da imaju neke radne dozvole. Naravno, isto važi i za državljane Srbije ako odu u Albaniju ili Severnu Makedoniju", rekao je Jovanović.
Građani ove tri zemlje mogu da konkurišu na tržištu rada preko portala elektronske uprave, preko svih nacionalnih portala.
 
"Svako ko ima nalog na portalu elektronske uprave moći će istovremeno da postane i građanin Otvorenog Balkana i da dobije svoj Open Balkan ID broj i odmah da aplicira za slobodan pristup tržištu rada. Dobiće jedinstvenu potvrdu sa QR kodom, sa kojom će moći da ode kod svog poslodavca", objašnjava Jovanović.
Podseća da je prelazak granica odavno omogućen samo sa ličnom kartom, kao i da će sve to zajedno pomoći u daljem razvoju naše privrede, bržoj fluktuaciji radne snage, što je, kako kaže, bitno i u kontekstu projekta Ekspo 2027.
 
Jovanović navodi da ćemo imati uvid u sva slobodna radna mesta u tri države, kao i da su nacionalne službe za zapošljavanje sastavni deo tog sistema.
 
Drugi protokol znači da se sa nalogom na e-upravi jedne zemlje mogu koristiti elektronske usluge na portalima drugih zemalja.
  • Max

    23.01.2024 21:50
    Mislim jos jedna od nasih budalastina,mozes misliti koja radna snaga ce dolaziti iz Albanije i Makedonije,jedino sto je dobro za kamionđije da ne moraju satima stajat na granicnim prelazima.Drugo vrlo vazan aspekt je sigurnost s obzirom da je Albanija bila,ostala vrlo bitan remetilacki faktor na Kosovu a u mnogo stvari je bila i jeste umjesana na kosovu tako da sam Apsolutno protiv
  • Nemanja

    23.01.2024 17:10
    Podrazumeva se da svi sa boravišnom dozvolom imaju pravo glasa da na izborima glasaju za sultana!
  • zztop

    23.01.2024 13:09
    Kad se može do birališta zašto ne i do posla bez boravišne dozvole ... otvoreni balkaning na najjače...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.