Sada i zvanično: Bolnica u Sremskoj Mitrovici dozvolila pratnju tokom porođaja

Upravni odbor Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici doneo je odluku da prilikom porođaja uz porodilju bude jedan pratilac koga ona bira.
Sada i zvanično: Bolnica u Sremskoj Mitrovici dozvolila pratnju tokom porođaja
Foto: 021.rs
Pratilac je u obavezi da prethodno ispoštuje sve sanitarne uslove koji podrazumevaju donošenje nalaza sterilne koprokulture, sterilne briseve grla i nosa, koji ne smeju biti stariji od 10 dana, piše RTS.
 
Kako se navodi, prisustvo pratnje tokom porođaja neće se naplaćivati, a o prisustvu pratioca će biti sačinjena posebna procedura u skladu sa zakonskim propisima.
Pre nego što je ova odluka ozvaničena, organizacija Kreni-promeni je saopštila da je usvojen njihov zahtev i da će u opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici biti dozvoljena besplatna pratnja porodiljama na porođaju.
 
To je takođe bio i zahtev protesta, koji se u subotu održao ispred Skupštine grada u Sremskoj Mitrovici.
Podsetimo, porodilja iz Šida Marica Mihajlović istupila je javno prošle nedelje nakon što je izgubila bebu na porođaju u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.
 
Ona je lekara M. M. optužila za akušersko nasilje, rekavši da je usled nasilnog porođaja izgubila bebu koja je tokom trudnoće, do trenutka porođaja, bila zdrava.
 
Na osnovu toga, pokrenuta je policijska istraga, a lekar je uhapšen, da bi danas stigli i rezultati obdukcije preminule devojčice, koji pokazuju da je smrt nastupila usled nasilnog porođaja.
 
Takođe, zbog njene potresne objave na Fejsbuku koja je postala viralna i zbog apela da se stane na kraj akušerskom nasilju, održani su protesti u Beogradu i Sremskoj Mitrovici.
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • /

    24.01.2024 10:49
    /
    Ne znam zašto bolnice talasaju i prave dramu oko pratnje, kad je u inostranstvu to najnormalnija stvar. Jedino je kod nas to zabranjeno, nemoguće, komplikovano, jao kako sad, uhhh aaa…
  • zzz

    23.01.2024 21:52
    Sa zakašnjenjem
    Previsoka cena je plaćena da bi se odobrilo ono što je normalno.
  • /

    23.01.2024 21:44
    Mozda to bude i motiv da se brojcano pojacaju smene u porodilistima
    Usput, volela bih da vidim nalaz sterilne koprokulture

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija