Radivojević o akušerskom nasilju i izjavi ministarke: Nije lov na veštice, već poziv na odgovornost

Slučajevi akušerskog nasilja nisu novost u našem društvu, što je pokazalo i istraživanje, ali nisu pokretani krivični postupci, kaže Sanja Radivojević iz Beogradskog centra za ljudska prava.
Prema njenim rečima, Ministarstvo zdravlja godinama kasni da reaguje na slučajeve akušerskog nasilja i, možda, da je nešto urađeno ranije, do poslednjeg slučaja ne bi ni došlo.
 
Radivojević za N1 ističe da aktuelna svedočanstva žena o akušerskom nasilju koje su preživele moraju pozvati na odgovornost, te da se ne treba baviti samo individualnom odgovornošću lekara, već se treba zapitati ko je odgovoran za to što sve ovo nije prepoznato ranije.
"Meni je neobično da se rukovodstvo bolnice, pre nego što je javnost saznala za poslednji slučaj, nije osetila pozvano da reaguje povodom prethodnih slučajeva. Ako vi u kratkom vremenskom roku imate tri smrtna ishoda sa novorođenčetom ili na samom porođaju kod istog lekara, meni bi, da sam rukovodilac te ustanove, to probudilo neku sumnju da nešto nije u redu", kaže ona.
Komentarišući poslednju izjavu ministarke zdravlja Danice Grujičić, koja je rekla da "moramo da se dogovorimo da ne ispaštaju sada svi jer, ako sada krene lov na veštice, za pet godina neće niko hteti da bude ginekolog niti akušer", Radivojević ističe da ovde nije u pitanju lov na veštice, već pozivanje na odgovornost onih čija je bila obaveza da utvrde sve navode.
 
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • Marko

    24.01.2024 12:43
    Pa ta ministarka je ložila ovaj praznoglavi narod pričom u osiromašenom uranijumu, setite se, i pričom kako ne treba legalizovati kanabis, pa kad je digla sebi rejting eto vam je kao ministarka. Sad je gledaj, narode, za to uostalom i redovno glasaš.
  • Leona

    24.01.2024 11:57
    Kako?
    Kako da budem majka, kada su u ovoj državi kljucni elementi zakazali? Kako? Koje institucije?
    Ministarka baljezga i kako to može pozitivno da deluje na moju želju da uvom sistemu budem buduća majka?
  • ...još jedan Sremac

    24.01.2024 11:01
    Ništa još ne znate....
    Samo pitajte na recimo Institutu za majku i dete kako reaguju kad čuju da neko dete stiže iz Mitrovice na lečenje, sve će vam biti jasno.

    Ili možda nadimak Kasapi za naše hirurge...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.