Bebac: Akušersko nasilje ne može se rešiti renoviranjem kupatila u porodilištu

Najavljeno renoviranje kupatila u porodilištima neće rešiti problem akušerskog nasilja, saopštio je portal Bebac.
Bebac: Akušersko nasilje ne može se rešiti renoviranjem kupatila u porodilištu
Foto: Pixabay
Kako kažu na ovom portalu, lavina izjava o akušerskom nasilju i stanju u našim porodilištima opravdano je uznemirila javnost, a trudnice koje uskoro očekuje porođaj nestrpljivo čekaju rešenja. Do reakcija je došlo i od strane predsednika Aleksandra Vučića i od strane direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Sanje Radojević Škodrić koji su rekli da će se porodilišta renovirati.
 
"Roditeljski portal Bebac godinama unazad ukazuje i apeluje na to da su porodilišta sistematski zapostavljena. Prljave sobe, zapuštena kupatila, stari kreveti, neokrečeni zidovi ustavri predstavljaju najmanji deo problema. Najava renoviranja porodilišta svakako predstavlja korak u pravom smeru, ali je važno naglasiti da mere poput uspostavljanja roditeljskih soba i rekonstrukcije objekata neće automatski rešiti problem nasilja", kaže Bebac.
Dodaje da će ti radovi ostaviti pozitivan utisak na opšti sliku o porodilištima, a porodilje i lekari biće zadovoljniji da borave u boljim uslovima, međutim, postavlja se pitanje da li će trudnice i porodilje biti tretirane kako zaslužuju u tim novim sobama. 
 
"Rešenja i koraci ka smanjenju akušerkog nasilja su znatno složeniji od okrečenog zida i zahtevaju dublje promene u sistemu zdravstvene nege. Nije dovoljno samo renovirati porodilište, neophodno je da s promeni odnos sistema prema ženi", ističe Bebac.
Dodaje se da pratnja na porođaju ne sme biti privatno obezbeđenje trudnici.
 
"U momentima stvaranja porodice tata ne sme biti telohranitelj ili potencijalni svedok, on bi na porođaju trebalo da bude
podrška svojoj ženi. Tata nije obezbeđenje. I njegovo prisustvo ne sme biti sistemski odgovor na države na akušersko nasilje. Prisustvo oca na porođaju kao rešenje za akušersko nasilje je čista improvizacija i brzopleto rešenje za zaštitu žene u porodilištu", ističe ovaj portal
 
Za sigurniji i dostojanstven porođaj bez mogućnosti da se desi akušersko nasilje, ali i efikasniji i sigurniji rad lekara, neophodno je uraditi nove porođajne protokole i procedure. 
 
"Ukoliko do nasilja ipak dođe, važno je da se prijava za akušersko nasilje tretira urgentno, dokazi da se prikupe kvalitetno, efikasno i bez odugovlačenja kako bi pravda bila zadovoljena. Uz to, neophodno je usmeriti pažnju ka promeni pristupa pacijentima, razvijanju empatije i stvaranju podržavajućeg okruženja. Ove suštinske promene su ključne kako
bi se stvorila kultura sigurnosti i poštovanja u porodilištima. Pored toga, potrebno je ulagati u edukaciju medicinskog osoblja o važnosti komunikacije sa trudnicama i porodiljama, kao i o prepoznavanju i prevenciji nasilja", poručuje sa  roditeljskog portala.
 
Bebac zaključuje da trudnice od države očekuju akciju sada, a ne sutra ili do 2027. godine.
  • Dante

    24.01.2024 10:48
    Pakao
    Mene ulazak u porodilište podseća na ono: "ostavite sve nade vi koji ulazite ovde", samo što se tu ne ostavljaju nade nego DOSTOJANSTVO! Ko jednom kroči u porodilište može slobodno da se odrekne dostojanstva, dok je tamo, jer kako nas tretiraju i kakvi su nam uslovi... Posle porodjaja reč sramota dobija novu dimenziju.
  • Maja

    24.01.2024 10:48
    "Prisustvo oca na porođaju kao rešenje za akušersko nasilje je čista improvizacija i brzopleto rešenje za zaštitu žene u porodilištu".

    Naravno da je improvizacija, i naravno da će se tate osećati kao svedoci, obezbeđenje i teleohranitelji, povedeni saznajima i iskustvima kakvi bezdušnici mogu da im porađaju supruge, bez obzira ne diplomu i iskustvo. Tako je kao je, i biće tako, jer nije moglo bolje drugačije i ranije, i to davno. Sistem guši čoveka, nehumano se odnosi prema nama, korumpiran je i ignorantan, ostavio je pečat nefunkcionalnih institucija, i sada kada smo POPI***LI i lajemo i ujedamo, onda kao morao sve lagano i kul, ne bi trebalo biti tako i onako. Samo gordu, čvrsto, i odlučno, i oštro, pa neka se svaki lekar zapita kada dolazi na posalo da li misli da je iznad pacijenta i da je pacijent tamo zbog njega, ili je on zbog pacijenta tamo. Takođe i besne i nadr**ne medicinske sestre, mlade ili matore "oštrokonđe" koje izgravaju sudiju i kadiju ljudima.
  • Cofi

    24.01.2024 10:30
    Nije rešenje
    Ali da li smeta što će se renovirati? Ne razumem,da li kažete da ne treba da se renovira? Kakav besmislen tekst.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.