Server: EU i SAD ćute na izbornu prevaru u Srbiji jer im Vučić treba da preda Kosovo

Američki profesor Danijel Server izjavio je danas da zapadne vlade, Evropska unija i SAD ne vide u Srbiji "političku alternativu koja je funkcionalna".
"To je jako tužno jer u Beogradu postoji alternativa ukoliko bi se ponovili izbori pod nekom strogom kontrolom. Zapad se vodi politikom žmurenja", rekao je američki profesor i poznavalac balkanskih pitanja za televiziju N1.
 
Server je rekao da EU, Evropska komisija i administracija u Vašingtonu pažljivo pokušavaju da ignorišu prevaru koja se desila na decembarskim izborima, zato što računaju na to da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić da "preda Kosovo".
"To je politika maksimalne tolerancije za Vučića, pacifikacija i umirenje. Izvršna tela zapadnih zemalja zavise od Vučića i njegove odluke da se okrene Zapadu, što on neće učiniti. Car je go", rekao je Server.
 
Server je rekao da Vlada Srbije može da odluči da normalizuje odnose sa Kosovom a da, s druge strane, ne prizna zvanično njegovu nezavisnost i dadao da bi to bilo dobro za Beograd, ali i za Srbe na Kosovu jer bi bilo više trgovine.
"Na primer, Grčka je sada razvila dobrosusedske odnose sa Kosovom a da nema međusobnog priznanja. Moguće je imati dobre odnose čak i potpisati razne sporazume a da nema prizanja. Ali za to nema volje u Srbiji", rekao je on.
 
Profesor je rekao da Vučić nije sve ispunio iz sporazuma sa Kosovom i da je politika u Srbiji toliko antialbanska "da postaje smešna".
 
"On se nije izvinio za događaj u Banjskoj, nije se izvinio za dešavanja koja su se desila za vreme Slobodana Miloševića, niko se nije izvinio za silovanja hiljade Albanki na Kosovu", rekao je Server.
  • Eeeee

    24.01.2024 13:08
    Jesu li se ameri izvinili bilo kome za bilo koje zlo što su počinili????
  • Yoyo

    24.01.2024 12:42
    Yoyo
    Kako god AV i njegov sistem vladanja 12 godina je na samom kraju! I mislim da ova godina biće presudna za sve nas jer i iz EU političari koliko god im se žurilo sa Kosovom imaju i oni Opoziciju! I već su počele opaske i kritike da se precutno odobrava Kriminal na Balkanu u Srbiji od strane EU i isto tako se pribojavaju za svoje zemlje i sl.! Normalno najveći krivci smo svi mi sami sto smo dozvolili ovaj haos u Srbiji gde je 50% hronično siromašno i još mnogo lošeg sto nam se dešava! A vladanje bas me briga pa šta i…je prošlost AV samo sve ovo predugo traje i mnogi gradjani debelo plaćaju sve ovo!
  • MK

    24.01.2024 12:38
    prekori i pouke
    Zbunjen čovek, nije svestan koliko je protivrečnosti izrekao u ovo malo teksta. Koga on to poučava i prekoreva? Ni EU ni Vašington ne znaju šta hoće i ne vide stvari dobro, a on zna, a izgleda da ga niko više ni za šta ne pita? Ne umeju ljudi da se povuku kad je vreme, mora da su bile velike zarade, pa je teško kad više ne pritiču!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija