Mihajlović: Zajedničko radno tržište Otvorenog Balkana najviše štete doneće Srbiji

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je da će slobodan protok radne snage u zemljama Otvorenog Balkana najviše štete doneti Srbiji.
Mihajlović: Zajedničko radno tržište Otvorenog Balkana najviše štete doneće Srbiji
Foto: 021.rs
Kako je rekao, to će oboriti cenu domaće radne snage. 
 
"Radnici Albanije i Severne Makedonije, koji ne budu mogli da odu u zapadnu Evropu, već će odlučiti da dođu u Srbiju oboriće cenu radne snage domaćim radnicima, pa će se nastaviti egzodus u Evropu, naših, ne samo stručnjaka, nego i manje kavalifikovane radne snage", rekao je Mihajlović za Betu.
U Skoplju su 22. janura između zemalja Otvorenog Balkana, Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisani Protokol o uslovima za slobodan pristup tržištu rada i Protokol o povezivanju šema elektronske identifikacije pomoću ID broja, što će od 1. marta obezbediti jedinstveno tržište rada, pa radnicima neće biti potrebne boravišne i radne dozvole za rad u bilo kojoj od tih zemalja.
 
Mihajlović ne veruje da će radnici iz Srbije posao potražiti u Severnoj Makedoniji ili Albaniji.
U tim državama, kako je rekao, nezaposlenost je veća nego u Srbiji, pa motiv da dođu može biti nešto veća zarada, ali i to što je bliže nego da idu u neku evropsku zemlju.
 
On je rekao da se boji da će poslodavci sada više zloupotrebljavati radnike iz te dve zemlje i da će biti više rada na crno. 
 
Dodao je da će ti radnici biti privlačni za strane investitore, ali da bi "Srbija strane investitore trebalo da privlači zbog zapošljavanja domaćih, a ne stranih radnika".
 
Mihajlović je rekao da ima dosta nepoznatih detalja oko toga kako će se uplaćivati doprinosi za socijalno i penzijsko osiguranje tim stranim radnicima.  
  • Dr mr

    24.01.2024 18:38
    Cudno
    Bas me cudi americki ambasador podrzava a ucveljena bivsa ministarka se protivi
  • Mikula

    24.01.2024 18:17
    Najvise stete donece sindikatima koji zive na grbacama radnika koje "zastupaju".
  • zztop

    24.01.2024 15:02
    Ma procvast će mala privreda velikih prihoda , ako me razumete ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.