EPS bio na meti hakera i pre skoro godinu dana - da li je napad mogao da se spreči?

Stručnjak za sajber bezbednost Ivan Marković izjavio je da je Forum o bezbednosti na Balkanu različitim analizama na dark vebu utvrdio da su podaci EPS kompromitovani i ranije.
EPS bio na meti hakera i pre skoro godinu dana - da li je napad mogao da se spreči?
Foto: Pixabay
Kako navodi, podaci su bili kompromitovani u periodu od marta do oktobra prošle godine, šest meseci pre nego je EPS objavio da se oporavlja od hakerskog napada.
 
Na skupu organizacije Partneri Srbije rečeno je da je Elektroprivreda Srbije 19. decembra obavestila javnost da se oporavlja od hakerskog napada i uveravala da nije kontaminirano ništa od podataka o ličnosti, već da su izolovane baze u kojima su podaci građana.
Marković je podsetio da je forum radio analize, a onda su kroz SOC radar videli brojne adrese sa mejlom EPS, što bi moglo da ukazuje da neko ima virus na računaru koji koristi osoba iz preduzeća.
Daljim proverama došlo se do informacija da su podaci bili ugroženi od marta do avgusta, da su "kompromitovani" interni sistemi, rekao je on.
 
Na pitanje koji su dokumenti u posedu napadača Kilin grupe, Marković je naveo da postoje podaci koji su obeleženi kao poverljivo, a ako neko ima takve podatake znači da je pristupio nekome u EPS sa visokim privilegijama. 
EPS tvrdi da je imao i ima važeću licencu za informacionu zaštitu
 
Na pitanje novinara Insajdera da li nabavka ima veze sa hakerskim napadom i da li to znači da EPS nije imao validnu licencu iz EPS-a odgovaraju da nabavka nema nikakve veze s hakerskim napadom. 
 
"Digitalna pretnja nije povezana s Javnim pozivom za obnovu licenci za sistem za zaštitu sredstava IKT sistema jer je nabavka za obnovu licenci planirana mnogo pre digitalne pretnje. EPS je imao i ima važeću licencu za zaštitu IKT sistema", navode u odgovoru iz EPS-a.
 
Dodaju da nabavka raspisana 28. decembra 2023. podrazumeva produženje proizvođačke garancije, licence neophodne za rad postojećih uređaja, kao i angažovanje partnera.
 
Inače, procenjena vrednost posla iznosi 60 miliona dinara, a u tehničkim specifikacijama ovako se opisuje predmet nabavke:
 
"Trogodišnja podrška i servisi IKT sigurnosnih rešenja, kao i produžetak proizvođačkih licenci za postojeće rešenje proizvođača Check Point i licenci neophodnih za zaštitu postojećeg okruženja", navodi se.
 
Rok za podnošenje ponuda ističe 1. februara 2024. godine.
 
Za sada nema odgovora na pitanje da li je hakerski napad mogao biti sprečen i koje su njegove razmere. Inače, EPS je obavestio javnost da je na udaru hakerskog napada 19. decembra 2023, tvrdeći u saopštenju da proizvodnja nije ugrožena.
  • usput

    26.01.2024 11:52
    komentar
    Dali neko zna kada ćemo dobiti račune za utrošenu el.energiju u Decembru , 2023 gorine??????
  • Fića

    26.01.2024 11:17
    Trebaju pare i...!
    Treba malo para i pošti i bankama, a ne samo "roštiljskom udrženju" .
    :)
    Izađi na TV, preCedniče i reci im...!
  • mile

    26.01.2024 11:15
    Super,EPS bi trebao malo da povede računa kako radi,i pored toga što sam plaćao struju redovno bez obzira na ,,hakovanje"znači i pored tog novca su me zadužili dodatno 17.000 dinara,sat na ulici koji sada pripada njima nije očitavan tri meseca pa je moja potrošnja ,koja je redovno bila tu oko 380 kw skočila na 1050 kw automatski sam otišao u crvenu zonu i skuplju tarifu koju oni sada redovno knjiže i zadužuju me,a plaćen im je svaki masec 13.000 dinara uopšte nije prošlo,a jedan mesec sam sam dobio da ništa nisam uplatio a uplatio sam 4000 dinara,sreća što čuvam račune,i danas kada je stigao račun isto zaduženje a sat opet nije očitavan kako treba,sramota plaćamo tuđe greške i ne rad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.