Đedović: Litijum važan resurs Srbije, razgovaraćemo o mogućoj upotrebi

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je litijum važan resurs kojim Srbija raspolaže.

Kako je dodala ministarka, o mogućoj upotrebi litijuma će se razgovarati i u budućnosti.

"Razni delovi sveta koji su bogati ovom sirovinom i dalje razmatraju upotrebu i aktivno rade na tome. Neki su odmakli više, neki manje, ali je to i dalje važan resurs kojim Srbija raspolaže. U kojoj meri, u kom kapacitetu i na koji način treba da ga koristimo je nešto o čemu će se sigurno pričati u budućnosti", kazala je ona na konferenciji za novinare.
 
Đedović Handanović je podsetila i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić rekli da će to biti "na stolu naredne vlade Srbije" i to ne samo litijum nego će se razmatrati upotreba i drugih strateških sirovina kojima Srbija raspolaže i na kojima može da podigne svoj privredni rast.
Ona smatra da je održivo rudarstvio moguće ukoliko se budu poštovali svi ekološki standardi, kao i rudarski standardi koji se svake godine unapređuju.
 
"Bez tih mineralnih sirovina nema energetske tranzicije ni korišćenja pametnih uređaja i električnih vozila, vetrogeneratora ili solarnih panela. Kada će druge nove tehnologije da postanu dostupne to niko ne zna u ovom momentu, kao i koliko će koštati", kazala je Đedović Handanović.
  • Ufo

    05.02.2024 23:13
    Zamisli da ti komsija u susednom dvoristu otvori deponiju akumulatora sa reciklazom,e toliko ti imas koristi od togapa cak i da ti placa nadoknadu za to sto te truje nemas nista od toga kad zagadi zemljiste i vazduh,usled flotacije pri eksplotaciji ovakve rude trose se ogromne kolicine vode i ostaje veliki toksicni otpad,mogu nastati kisele kise u sirem podrucju,a kasnije teraformiranje zemljista je dug i skup proces nekad i nemoguc.Za mene je ovo prodavanje zdravog bubrega zarad novca.
  • Furioso

    28.01.2024 19:41
    Kobaja
    1kg peglane kobasice 5000 din, tona je 5 miliona ili oko 42000e, a tona litijuma je bila 30-32000e. I konstantno pada. Nigde u Evropi se ne kopa ruda litijuma. U Nemačkoj se intenzivno radi na rešenju da se litijum izvlači iz geotermalne vode u geotermalnim elektranama koje već postoje. Na tome rade Karslruhe i Frauenhofer institut ali to je sve još uvek u fazi istraživanja i nema nikakve veze sa klasičnim rudarenjem.
  • Gonzo

    27.01.2024 09:12
    Zna li ona šta priča? Jel čula za štrajk u epsu?
    Nije? Pa neka dodje na posao i radi pa će znati. Ona se samo slika i krevelji a pojma nema šta se dešava

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.