Đedović: Hakerski napad na EPS nije ugrozio proizvodnju struje, a ni bezbednosne podatke

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da hakerski napad na Elektroprivredu Srbije nije ugrozio proizvodnju struje u Srbiji.
Dodala je da nisu ugroženi ni bezbednosni podaci i da je taj napad više bio administrativne prirode.
 
Ona je napomenula da su decembarski računi za struju zbog tog napada malo kasnili, ali da su svi izdati.  
"Računi jesu malo kasnili usled, da kažem, tehničkih izazova proizvedenih iz hakerskog napada, ali je sistem podizan deo po deo. Ono što je najbitnije jeste da ovaj napad nije ugrozio uopšte proizvodnju i on je više bio administrativne prirode, nije ugrozio ni bezbednosne podatke, već je jednostavno ugrozio administrativni deo funkcionisanja i zbog toga je trebalo određeno vreme da se sistem podigne", rekla je ministarka.  
Đedović Handanović je na pitanje koji je najgori mogući scenario za EPS i za građane kao posledica ovog hakerskog napada, kazala da ona ne vidi mogući najgori scenario. 
 
"EPS je stabilizovala sistem za sada i to radi svakodnevn i  podići će značajno bezbednost sistema u narednom periodu. To će uraditi i na određene preporuke koje su došle iz Ministarstva telekomunikacija, znači iz Vlade Srbije, naravno, oslanjajući se i na iskustva i resurse koje imamo i u državnom Datacentru i mislim da je oporavak siguran i na dobrom putu", rekla je ministarka.  
 
Prema njenim rečima, bezbednost i sistem moraju da se podižu i unapređuju, odnosno da se bolje zaštite u budućnosti od ovakvih scenarija koji se kako je dodala, na žalost dešavaju i u svetu i u regionu.
 
"Hakerski napadi dešavali su se energetskim kompanijama u Americi, u Sloveniji, u našem okruženju i zbog toga trebamo da budemo svesni da u svim institucijama i privatnim i državnim moramo da podižemo nivo telekomunikacione i digitalne bezbednosti", rekla je Đedović Handanović.
 
Ona je naglasila da je Vlada Srbije dala takvu preporuku ne samo Elektroprivredi, već i drugim energetskim preduzećima da podignu i unaprede svoje bezbednosne i informacione sisteme, da bi se ovakvi događaji u budućnosti sprečili.
  • Genijus

    27.01.2024 17:34
    Hoce li Brnabin bata opet EPS_u,prodati neki program koji se ne probija?
  • Istina

    27.01.2024 16:22
    @ Kokakole
    U pravu ste. Problemi se (ne samo u elektroprivredi, nego svuda) ignorišu, dok ne nestanu ili dok se toliko ne uvećaju da samo još preostali malobrojni profesionalci mogu da ih reše. Inače, očigledno je da u upravi i javnim preduzećima "stručnjaci" sa kupljenim diplomama polako postaju većina i često "šefovi".
    Što se tiče ministarke, sve je tačno. Njeno je samo da se što češće, bar jednom nedeljno, pojavljuje, da nam njene službe redovno šalju saopštenja, uz obaveznu ministarkinu fotografiju sa različitim šlemovima i autfitom. Tako mi, raja, treba da steknemo lažni utisak da ministarka nešto radi i zna.
  • Građanin

    27.01.2024 16:17
    Račun koji je inače bio oko 10 000 sada je 18 000. Ko je ovde lud?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija