Srbija Centar: Ne sme se dozvoliti mogućnost rudarenja u blizini Beograda

Stranka Srbija centar zatražila je od vlasti da se prostorni plan područja Avala-Kosmaj hitno povuče iz procedure javnog uvida.
Srbija Centar: Ne sme se dozvoliti mogućnost rudarenja u blizini Beograda
Foto: 021.rs
Traže i da se iz njega bezuslovno izbaci bilo kakva mogućnost rudarenja u blizini Beograda.
 
U saopštenju su naveli da je 19. januara objavljen poziv na "Rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene predela izuzetnih odlika Avala - Kosmaj", koji je ostavio mogućnost da se na području četiri beogradske opštine - Mladenovac, Sopot, Barajevo i Voždovac istražuju mineralne sirovine.
Iako je u tekstualnom delu navedeno da je "opšti cilj izrade Prostornog plana zaštita, očuvanje, razvoj i uređenje područja izuzetnih odlika Avale i Kosmaja i njihovog okruženja, na način da se obezbedi razvoj turizma i rekreacije", promenu stava donosi njegov grafički prilog, koji je sastavni deo Plana.
"Naime, ova karta, nazvana 'Posebna namena prostora', u potpunoj je suprotnosti sa tekstualnim delom Plana – na karti je prikazan deo područja posebne namene predela izuzetnih odlika Avala-Kosmaj, koji je predviđen za istraživanje mineralnih sirovina'", naveli su iz Srbija centra i dodali da su za istraživanje mineralnih sirovina predviđeni Sopot, Babe, Stojnik, Guberevac, Lisović, Ralja, Parcani, Barajevo i Ripanj.
 
U saopštenju su istakli da su ovi zaštićeni predeli, bogati mineralnim i termalnim vodama, sa više stotina zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta i obradivim zemljištem.
 
"Bilo kakvo istraživanje i eventualna eksploatacija rude cinabarita, koja služi za proizvodnju žive, ili bilo koje druge rude, može da bude pogubno za životnu sredinu ovog kraja, a zbog blizine može da ima i nesagledive posledice na životnu sredinu višemilionskog Beograda i zdravlje građana. Upravo je to bio jedan od razloga zbog koga je poslednji rudnik na Avali, u blizini dečijeg odmarališta Šuplja stena, zatvoren još 1972. godine", naveli su u saopštenju.
 
Srbija Centar zahteva da se ovaj plan hitno povuče iz procedure uz ocenu da je ovaj pokušaj režima Aleksandra Vučića da građanima podvali i na "mala vrata" omogući uništavanje životne sredine u blizini glavnog grada, samo još jedan dokaz da im je od interesa građana važniji interes sumnjivog kapitala.
  • Vidim

    27.01.2024 17:09
    Ima previše botova onda kopajte u Loznici ali i u BG pa ko preživi pričaće
  • Nebojša

    27.01.2024 15:12
    Beograđani
    Ne podržavaju aktivnosti koje ugrožavaju život i životnu sredinu bilo gde u Srbiji
    Pridružite se protestima, biće lakše boriti se protiv loših i štetnih političkih odluka
  • Pogodi ko je

    27.01.2024 14:19
    A gumara do Zrenjanina moze. Odavno govorim da je Beograd zlo i da treba pobeci od njega kao sto su drugi uradili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.