Radović: Za četiri meseca liste čekanja za magnetnu rezonancu više neće biti potrebne

Ministarstvo zdravlja je pre dva meseca uvelo platformu za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu, u cilju smanjenja liste čekanja.
Radović: Za četiri meseca liste čekanja za magnetnu rezonancu više neće biti potrebne
Foto: 021.rs
Pomoćnik Ministarstva zdravlja za upravljanje digitalizacijom u zdravstvu Đuro Radović kaže za RTS da je za dva meseca rada platforme u 11 ustanova povećan broj pregleda magnetnom rezonancom i da veruje da za četiri meseca za listama čekanja više neće biti potrebe.
 
"Kada smo uveli jedinstvenu platformu, u novembru je bilo 2.100 pregleda, dok je u decembru već bilo 2.900 pregleda, a u januaru više od 3.000, iako je prvi mesec u godini nezgoda zbog praznika i slobodnih dana", ističe Radović.
Uverava da u naredna tri ili četiri meseca liste čekanja više neće postojati pod tim nazivom već će to biti liste zakazivanja, kao i da će u softver biti uvrštene i 22 nove magnetne rezonance.
 
"Tada će, verujem, u roku od 30 dana biti realizovani svi pregledi. Jedinstvene liste čekanja se dosta razlikuju od sadašnjih poslovanja ustanova - koje je funkcionisalo po principu ličnih svezaka, tabela i improvizovanih aplikacija, gde je svaka za sebe vodila određenu evidenciju", kaže Radović.
Navodi da sada, prvi put, postoji jedinstvena evidencija, gde je sve na jednom mestu.
 
"Ustanove sada mogu međusobno da razmenjuju termine. To znači da ustanova koja nema dovoljno termina, ili čak nema magnetnu rezonancu, apsolutno može da zakaže magnetnu rezonancu u drugoj ustanovi, kao da se radi o sopstvenom resursu", naglasio je sagovornik RTS-a.
  • Stoče

    29.01.2024 16:55
    Neće biti liste a ni pacijenata.
  • PACIJENT

    29.01.2024 00:17
    SADA LISTE ZAKAZIVANJA
    u naredna tri ili četiri meseca liste čekanja više neće postojati pod tim nazivom već će to biti liste zakazivanja NIJE ŠIJA NEG Je vrat.
  • liman

    28.01.2024 21:59
    Kad smo već krenuli ..
    Šta je sa čekanjem za fizikalnu terapiju? To bi trebalo da se može lakše rešiti, oprema nije tako skupa, a čeka se mesecima kada čovek ima problem koji je akutan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija