Zemlje Kvinte traže obustavu primene pravilnika po kom je evro jedina valuta na Kosovu

Ambasadori zemlja Kvinte zatražili su privremenu suspenziju uredbe Centralne banke Kosova prema kojoj je od 1. februara evro jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na Kosovu.
Zemlje Kvinte traže obustavu primene pravilnika po kom je evro jedina valuta na Kosovu
Foto: Pixabay
Ambasadori su izrazili zabrinutost zbog uticaja te uredbe na srpsku zajednicu, posebno na škole i bolnice.
Kvinta - Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i SAD, poziva na suspenziju primene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug period tranzicije, kao i na jasnu i efikasnu javnu komunikaciju, uz konstataciju da bi o ovom pitanju trebalo dalje da se razgovara u okviru dijaloga uz posredovanje EU, preneo je Kossev.
Ambasade napominju da uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju ima za cilj da smanji falsifikovanu gotovinu, zaštiti finansijsku stabilnost, kao i da poveća transparentnost tokova gotovine na Kosovu, ali da ipak izaziva zabrinutost u pogledu uticaja, posebno na zajednice sa srpskom većinom.
 
Navode i da su posebno zabrinuti zbog uticaja koji će uredba imati na škole i bolnice, za koje, kako navode, trenutno nijedan alternativni proces ne čini održivim.
 
"Uredba će takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate i finansijsku pomoć od Srbije", konstatovali su ambasadori Kvinte i podsetili da su se ove nedelje sastali sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem kako bi razgovarali o uredbi. 
  • zztop

    28.01.2024 16:33
    Pa dr. mali se stalno hvali a jorgobanka potvrđuje velikim deviznim rezervama pa neka srbima na severu i jugu plaća doznake u evrima a oni tim evrima struju koju potroše, nema više džabe , prošo voz...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.