Petković: Vučić rekao Lajčaku da je cilj ukidanja dinara na Kosovu okončanje dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas specijalnom predstavniku EU za Zapadni Balkan Miroslavu Lajčaku da je cilj ukidanja dinara na Kosovu da se okonča dijalog Srbije i Kosova.
To je izjavio direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
 
Petković je rekao da je Vučić Lajčaku danas u Beogradu rekao da je "neophodno da Priština prestane da sprovodi svakodnevne nove eskalatorne poteze koji idu u pravcu urušavanja života Srba na Kosovu i Metohiji".
"Vučić je posebno istakao neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) na koje se čeka više od deset godina, te da Prišitna treba da prestane da vrši opstrukciju konkretnih koraka ka formiranju i usvajanju statuta te zajednice", rekao je direktor Kancelarije.
 
Dodao je da će "Srbija učiniti sve da proces normalizacije odnosa sa Prištinom ima smisla, jer Srbi na Kosovu i Metohiji imaju pravo da normalno žive, za šta im je potrebna ZSO koja bi sačuvala njihova prava koja se narušavaju svakog dana".
"Vučić je u razgovoru sa Lajčakom posebno insistirao da (premijer Kosova Aljbin) Kurti mora da prestane sa provokacijama i odlukama kao što je ukidanje dinara koja ima za cilju da protera Srbe sa severa i one južno od Ibra i stavi tačku na dijalog", ocenio je Petković.
 
On je ukazao da je neophodno da Kosovo ispuni svoje obaveze da bi se postigla deeskalacija koju traži EU.
 
Vučić je na Instagramu napisao da je s Lajčakom imao "konstruktivan i veoma korektan sastanak".
 
"Ukazao sam na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština, najhitnijeg održavanja lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije i zatražio podršku EU u zaustavljanju daljih provokacija koje dolaze iz Prištine", naveo je Vučić.
  • opazanje

    29.01.2024 22:05
    A Lajčak danas izjavio da Petković ide u Brisel na nastavak dijaloga sa pregovaračem Prištine i da je na stolu priznanje nezavisnosti Kosova. Petković i Vučić lažu, nastavljaju dijalog i pored ukidanja dinara, i time odlaskom u Brisel na sastanak sa Albancima legalizuju ukidanje dinara na Kosovu, tj. navikavaju Srbe na novu normalnost da je dinar ukinut.
    Ako nije izdaja, zašto se zbog ukidanja dinara, Srbija ne proglasi kraj dijaloga i Kurti proglasi za krivca ?
  • zztop

    29.01.2024 20:23
    A ne reče kancelar petković jesuli crvene linije pomerene malo ispod niša ...
  • Joca

    29.01.2024 17:45
    Pre neki dan dobijem neki Cherry candy desert - piše made in Kosovo.
    I baš je bio opasno dobar slatkiš. (još uvek imam kutiju, šteta što ovaj protal ne dozvoljava dodavanje fotografija).

    Obavestite preCednika da je Kosovo nezavisna država. Blago njima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.