Završena obuka za prijem u specijalne jedinice: Posao u vojsci uz "izuzetno stimulativnu zaradu"

Realizacijom marša u dužini od 72 kilometra završena je obuka kandidata za prijem u specijalne jedinice.

Najuspešniji među njima će ove nedelje potpisati ugovore o radu na određeno vreme u Vojsci Srbije u trajanju od šest meseci.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, tokom marša, koji predstavlja završnu eliminacionu fazu obuke, proveravane su i ocenjivane sposobnosti kandidata za realizaciju taktičkih i vatrenih zadataka, individualno i u sastavu tima, uz kretanje po karti na nepoznatom terenu i savlađivanje prirodnih i veštačkih prepreka.
Rad kandidata pratio je i ocenjivao tim instruktora iz 72. brigade za specijalne operacije i Odreda vojne policije specijalne namene "Kobre".
 
"Najuspešniji među njima dobili su priliku da stupe u profesionalnu vojnu službu u ovim jedinicama, gde će se dalje obučavati i usavršavati za realizaciju složenih i psihofizički zahtevnih zadataka. Oni će ove nedelje potpisati ugovore o radu na određeno vreme u trajanju od šest meseci, uz izuzetno stimulativnu zaradu, sa mogućnošću produžetka ugovora na period do tri godine i njegovog kasnijeg obnavljanja", navedeno je u saopštenju.
 
Podsećamo da je u februaru prošle godine, ministar odbrane Miloš Vučević doneo odluku da pripadnici Vojske, uključujući i specijalce, mogu biti i osobe sa završenom osnovnom školom.
 
Kako su tada pisali mediji, početna plata novih pripadnika specijalnih jedinica biće 200.000 dinara. 
 
Kritičari ove odluke ocenili su da, sudeći prema načinu na koji se, preko konkursa, a ne iz redova najboljih vojnika, biraju budući specijalci, nije reč o merama koje će ojačati vojsku, već glasačku bazu Srpske napredne stranke.
 
Konkurs je bio raspisan na Dan državnosti, po naredbi predsednika Vučića.
 
  • Dalibor

    30.01.2024 13:22
    Šta je tu sporno ? Većina specijalnih jedinica kao npr legija stranaca prima kandidate preko svojih testova psihe i fizike i tu se dolazi do najboljih primeraka a ne po tome jel neko završio vojnu školu ili šta znam nekakav ugovorac pa kao on ima preče pravo...zbog takvog razmišljanja smo i prošli kako jesmo devedesetih
  • Referent

    30.01.2024 08:31
    ono
    Nije baš plata problem, US policija ima po 3000 usd mesecno, ovi promosivani približno 2000 usd, problem je opšta anticivilizacijska politicka mas manipulativna strategija i hibridna politika režima vlasti Srbije, i neuslovnosti za normalne životne kriterije. Da li u VS uce konvencije koje nisu 90ih? Geneva, UN, UNHR..
    Što se plata tice ako se porede gdp per capita, tj. godišnji prosecni prihod po stanovništvu države, to je daleko iznad moci Srbije sa 10,000 usd dok ovi kadrovi koštaju 24,000 usd x 2 za doprinose i osiguranje, zato ih i nije potreban preveliki broj vec Medunardno Parterstvo za Mir i godišnje davanje 2% budžeta u takvom partnerskom sigurnostnom programu. Svako da i ovakva voska bez specijalaca košta i više od tih 2 %. 50,000 vojnih službenika x 800 eur prosecne plate x 2(osiguranje,porez) x 12 meseci = 960 miliona evra, dok je za Program 2% G-BDP 1,2 miljarde evra, prvo ne ukljucuje sredstva, program ukljucuje. I u ovom mišljenju se ne radi o "projekcijama" vec prizivu održive realnosti i suverenizma, dok zvanicno Srbije i ne priznaje sve svoje dugove(spoljni dug 34 ili 44 mijardi eur), domaca privreda sve razmaženija uz državno pomogunut potršnju a redvni servisi kao na primer dostava koriste jedinstvenu tarifu bez obzira na osnovne parametre, i pritom blokiraju pristup servisima kao Poštanski kalulator za pristup iz inostranstva ili arhivu zakona na servisu Parlamenta za Google Translate servis. To su samo neke nevaljanosti, hibridnih nestandarda države.
  • DSZ

    30.01.2024 08:06
    ONO
    Nije baš plata problem, US policija ima po 3000 usd mesečno, ovi promosivani približno 2000 usd, problem je opšta anticilizacijska politička mas manipulativna strategija i hibridna politika režima vlasti Srbije, kao sve prateće egzistencijalne nemogućnosti i neuslovnosti za normalne životne kriterije.
    Što se plata tiče ako se porede gdp per capita, tj. godišnji prosečni prihod po stanovništvu države, to je daleko iznad moći Srbije sa 10,000 usd dok ovi kadrovi koštaju 24,000 usd x 2 za doprinose i osiguranje, zato ih i nije potreban preveliki broj već Međunardno Parterstvo za Mir i godišnje davanje 2% budžeta u takvom partnerskom sigurnostnom programu. Svako da i ovakva voska bez specijalaca košta i više od tih 2 %. 50,000 vojnih službenika x 800 eur prosečne plate x 2(osiguranje,porez) x 12 meseci = 960 miliona evra, do je 2% G-BDP 1,2 miljarde evra, prvo ne uključuje sredstva, program uključuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.