Neuspeh premijera Španije: Parlament odbacio amnestiju za katalonske separatiste

Španski premijer Pedro Sančes doživeo je danas veliki neuspeh jer je Parlament već u prvom čitanju odbacio predlog zakona o amnestiji za katalonske separatiste.
Neuspeh premijera Španije: Parlament odbacio amnestiju za katalonske separatiste
Foto: Pixabay
To pokazuje veliku slabost njegove vlade imenovane pre samo dva i po meseca.
 
Paradoksalno, protiv tog veoma spornog predloga zakona glasala je katalonska stranka Karlesa Pućdemona "Junts per Catalunia". Ona je ocenila da takav zakon ne garantuje amnestiju za njenog lidera, glavnu ličnosti pokušaja otcepljenja Katalonije od Španije 2017.
Odbijanje u prvom čitanju ne znači odustajanje od predloga zakona, već da će morati da se vrati skupštinskom odboru gde može da se izmeni. Ali to ilustruje trajni pritisak kojem stranka Pućdemona podvrgava izvršnu vlast, bez većine poslanika.
"Poniženje je konstantno, svaki dan... Svaki glas je iskušenje", rekao je lider desničarske opozicije Alberto Nunjes Feiho, koji je u nedelju ponovo mobilisao 45.000 pristalica u centru Madrida protiv te amnestije koja duboko deli špansko društvo.
 
Ako Parlament na kraju izglasa zakon, omogućio bi se obustavljanje sudskih postupaka protiv stotina separatističkih aktivista i lidera zbog pokušaja secesije, uključujući Pućdemona koji je pobegao u Belgiju.
  • Djuka

    30.01.2024 23:13
    Da prevedem?
    Gospodine premijeru, Španija nije zemlja od "juče" i dobro razume logiku separatizma. Dakle ne igrajte se sa Katalonijom, a Boga mi i sa Kosovom i Metohijom. Možda Vas pritisnu ucenama i poklonima, ali ne mogu građane Španije i njihovu odgovornost za buduće generacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija