BIRODI: Za pad Srbije na svetskoj listi korpucije odgovorna Vučićeva lična vlast

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenio je da je za pad Srbije na svetskoj listi Indeksa percepcije korupcije odgovorna "lična vlast" predsednika Aleksandra Vučića.
Transparentnost Srbija je saopštila da je, prema rangiranju globalne mreže Transparency International, Srbija na listi pala za tri mesta, na 104. od 180 rangiranih zemalja.
 
"Indeks Srbije je za sedam poena manji od svetskog proseka, i čak 28 poena lošiji od proseka EU", piše u saopštenju TS.
BIRODI je ukazao da "najnoviji nalaz Transparency International-a govori ono na šta ukazuju već godinama, te da u Srbiji postoji korupcija borbe protiv korupcije.
 
Naveo je da za to odgovornost vidi "u ličnoj vlasti" predsednika Aleksandra Vučića koja je, kako je ocenio, urušila vladavinu prava, integritet institucija i slobodnu javnost kao preduslove za integritet i efikasnost borbe protiv korupcije.
"Stanju korupcije u Srbiji doprinosi i činjenica da se značajan deo razvojne pomoći za borbu protiv korupcije troši na neefikasan način", piše u saopštenju.
 
To Srbiju, kako je saopšteno, odvaja od demokratskog sveta, pre svega EU integracija i približava delu sveta "u kojem je korupcija sistem, a autokratija sistem vladanja".
  • zztop

    31.01.2024 15:49
    @Rita
    U srbiji se ljudi sa korupcijom rađaju , žive, rade i umiru ...
  • Ј

    31.01.2024 10:32
    Ј
    Скок у провалију,будућности Србије који су сами,Грађани изабрали!
  • Milanče

    31.01.2024 09:39
    ko je prvi
    Ne kažu ko je prvi na toj listi. Da nije Amerika, Bajden i njegov sin?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.