Poskupljuju državni domovi za stare, u ministarstvu kažu: Nije dugo podizana cena

Od 1. februara cene smeštaja u državnim domovima za stare biće veće za 30 odsto.
Poskupljuju državni domovi za stare, u ministarstvu kažu: Nije dugo podizana cena
Foto: 021.rs
To je za Euronews Srbija potvrđeno u resornom ministarstvu, a poskupljenje pravdaju tim što cene nisu menjane od 2015. godine. Time je, kako tvrde, došlo do situacije da ne mogu da se pokriju osnovni troškovi smeštaja korisnika. 
 
Nisu samo korigovane cene u državnim domovima za stare. Pred kraj prošle godine poskupela je većina privatnih domova i to za 10 do 15 odsto. Poskupljenje su pravdali inflacijom i skokom cena grejanja, struje, hrane, ali i povećanjem plata zaposlenih. U privatnim domovima cene se sada kreću od 500 do 1.000 evra, a negde čak i 1.200 evra.
Iz Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da su morali da poskupe cene usluga u državnim domovima, jer bi sa starim cenama "doveli u pitanje funkcionisanje samih ustanova".
 
"Cena usluge smeštaja ustanova socijalne zaštite nije menjana dugi niz godina, odnosno od 1. oktobra 2015. godine. U međuvremenu došlo je do porasta plata i penzija u Srbiji. Sa dosadašnjom cenom smeštaja nisu se mogli pokriti ni osnovni troškovi smeštaja korisnika. To bi dovelo u pitanje i samo funkcionisanje ustanove. Zbog toga je Ministarstvo izvršilo korekciju postojećih cena usluge smeštaja korisnika", kažu u resornom ministarstvu za Euronews Srbija.
Inače, u Srbiji postoji 25 gerontoloških centara. Njihovi kapaciteti su 9.390 kreveta, a trenutno je na smeštaju 7.641 osoba.
 
I dok sa jedne strane, u pojedinim državnim domovima za stare ima praznih mesta u drugima se čeka na prazan krevet. Najveće liste čekanja su GC Beograd i GC Novi Sad.
 
"Određeni broj korisnika čeka na smeštaj u ustanovama sa željom da bude isključivo smešten u određenoj ustanovi - najčešće je to u jednokrevetnoj sobi ili u apartmanu", kažu u resornom ministarstvu.
 
Međutim, cene smeštaja nisu iste u svim domovima za stare. Cena zavisi od stepena podrške koja je potrebna korisniku, kao i da li je reč o jednokrevetnoj, dvokrevetnoj, trokrevetnoj ili četvorokrevetnoj sobi. Zapravo, razlikuju se cene smeštaja za prvi, drugi, treći i četvrti stepen podrške.
"Najviša cena za smeštaj korisnika je u Gerontološkom centru u Beogradu, gde smeštaj korisnika sa prvim stepenom podrške iznosi 54.144 dinara. Najniža cena za smeštaj korisnika je u Gerontološkom centru Sombor, gde smeštaj korisnika sa četvrtim stepenom podrške iznosi 26.978 dinara", kažu u Ministarstvu.
 
U državnim domovima za stare, zavisno od ekonomskog statusa korisnika, plaćanje usluga može biti - u celosti iz sredstava korisnika, njegovog srodnika, uz delimično učešće korisnika, njegovog srodnika ili budžeta RS, APV ili JLS i u celosti iz budžeta RS, APV ili JLS.
  • Uufff

    31.01.2024 16:55
    @Borivoje
    Uuff kakav komentar,kapa dole čestiti ,Čoveče! Da je ovakvih više,gde bi nam bio kraj,kao narodu?! Baš,si me naježio i prodrmao,ovo malo morala!!! BRAVOOO i kapa dole!!!
  • Lesa

    31.01.2024 14:20
    @Боривоје@Nana@@
    Prvo svaka cast@Боривоје i meni je Majka dozivela mozdani udar i tri godine je bila polupokretna dok zadnjih 6 meseci totalno nepokretna ali nikada mi nije padalo na pamet da je smestim u Domu! Sve ste odlicno napisali jer cemu je onda smisao imati svoju Decu ako ti nepomognu u bolesti?! Ja imam 54 godine i nisu me tako vaspitavali niti ja svoju Decu vaspitavam da svog Roditelja ostavis u Domu. Za te tri godine nista nisam propustio niti se nesto obogatio sem sto nisam bio na Moru...mozes misliti ali sam sa sobom sam miran u svakom smislu i osecajnost je jos veca u mojoj porodici kao i kod moje troje Dece!
  • Maki

    31.01.2024 13:09
    @Borivoje
    Svaka čast na komentaru i onom sto si za roditelje učinio! Tako i treba svi da rade ne da ih šutnu u privremenu Smrt samo da bi oni kao ziveli radili…i ti roditelji su takodje radili stvarali nervirali…dabi sta nakraju u Dom napušteni od svojih najmilijih! Pa sta onda očekujete od tudjina?! I svaka religija ovo osudjuje i nedozvoljava ali ako neko ima stomak za ovako nešto mora da plati i ništa nije skupo! A savest…to svako za sebe jer i mi ćemo ostariti ako budemo imali sreće? Onda ide kamata?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija