Osmani: U naredna dva dana dogovor o prestanku korišćenja dinara na Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je rekla da će za ova dva dana uslediti dogovor i da će biti izdato saopštenje za javnost povodom odluke Centralne banke Kosova kojom prestaje korišćenje dinara.
Ona je dodala da na sastanku sa posrednikom Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslavom Lajčakom, nije bilo reči o ovoj uredbi CBK, prenosi KoSSev, pozivajući se na TV Dukagjini.
 
Upoređujući pitanje odluke CBK-a sa izdavanjem registarskih tablica, ona je rekla da će u sledeća dva dana uslediti dogovor i da će biti izdato saopštenje za javnost.
"Što se tiče dinara, juče sa Lajčakom nisam uspela da razgovaram o tome jer smo imali mnogo tema. Član 11. Ustava zahteva da Kosovo ima samo jednu valutu u opticaju i upotrebi. Žalosno je to što to do sada nije sprovedeno, kako to nalaže Ustav. Centralna banka je svoj posao obavljala u skladu sa principom nezavisnosti. Što se tiče praktične primene ovih principa, razmatra se niz opcija kojima bi, s jedne strane, njima bio ispoštovan član 11. Ustava, ali sa druge strane da se ostavi malo vremena za informisanje građana i prebacivanje na nove račune kako bi se to sprovelo bez problema i uz punu podršku savezničkih država", rekla je ona.
Ovo je slično pitanje kao i pitanje registarskih tablica, mišljenja je Osmani, kazavši da se i u slučaju registarskih tablica radi o "zaštiti suvereniteta i ustavnosti".
 
"Biće dogovora u ova dva dana i imaćemo i izjave za javnost. Ja sam za to da primena bude potpuna, a ne samo na papiru. Potrebna nam je i podrška saveznika da bismo imali stabilnost. Može se i jedno i drugo", rekla je ona.
 
Upitana da li misli na odlaganje odluke, ona je rekla da misli na raspravu koja je još u toku.
 
"I za šta sam uverena da će se pronaći praktično rešenje da se naš Ustav sprovodi u praksi u svakom kutku Republike, a ne samo da imamo dokumenta čija se primena onda osporava. Ustav je iznad svega, ali naši saveznici nisu protiv našeg Ustava. Ko tako nešto predlaže, ne poznaje istoriju Republike Kosovo. Istorija Kosova, kao nezavisne i suverene države, ostvarena je žrtvom naših heroja, ali i podrškom saveznika koji sa nama rade na proširenju suvereniteta na severu", rekla je ona.
  • 9

    31.01.2024 13:35
    Da režim u Srbiji misli dobro državi Srbiji i njenim građanima, Srbija bi prva uvela euro, pod hitno se izmirila sa komšijama, da momentalno počne ispunjavati sve kriterijume za ulazak u EU i da zatraži prijem u NATO. Samo pod tim okolnostima se možemo nadati da za pet, šest godina krenemo u ubrzani razvoj i da život ovde postane vredan življenja. Drugi način ne postoji.
  • Veternik

    31.01.2024 12:58
    Po skeniranju kartica telefonskih brojeva, procena je da na Kosovu sada ima ukupno 300.000 stanovnika. Pošto Srba ima oko 100.000, a Goranaca 20.000, po tome Albanaca nema više od 180.000. Ovi nas blefiraju.
    Iz tog razloga jer su u panici jer zbog Viza odlaze Albanci sa Kosova, krenuli su pre neki dan i upali među Gorance da ih maltretiraju, i ovo sa dinarom sada maltretiraju Srbe. Jednostavno treba Srbija da prekine sve pregovore sa njima zbog ovog ukidanja dinara i optuži Kurtija kao krivca , i da objavi da od sada u vezi Kosova razgovara samo u SB UN.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.