Sonja Biserko: Srbija nikad nije bila dalja od evropskih vrednosti

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko rekla je da se srpska vlast više ne trudi da ispuni bilo koji kriterijum EU za članstvo.
Sonja Biserko: Srbija nikad nije bila dalja od evropskih vrednosti
Foto: Medija centar Beograd
Srbija je 2023. godine ostala daleko od opredeljenja za članstvo u Evropskoj uniji, vlast je pokazala da ne radi na reformama niti na demokratizaciji društva, primetan je sve veći uticaj Srpske pravoslavne crkve, istorijski revizionizam i smanjenje tolerancije, rečeno je na predstavljanju godišnjeg izveštaja Helsinškog odbora za ljudska prava.
 
Sonja Biserko navodi da vlast radi samo koliko je potrebno da ostane na evropskim fondovima.
"Srbija nikad nije bila dalja od evropskih vrednosti. Decembarski izbori demonstrirali su suštinu režima i pokazali da neće birati sredstva za ostanak na vlasti. U 2023. godini rastakanje demokratskih vrednosti je nastavljeno i pojačana je tendencija ka autoritarnosti. Od 2012. godine od kako je Srpska napredna stranka došla na vlast, Srbija živi u stalnoj napetosti i ne uspeva da se demokratizuje", rekla je Biserko.
 
Ona je navela da su držanje nacionalnog pitanja kao centra politike, istirijski revizionizam, antijugoslovenstvo, promocija četništva, kao i sprega režima sa kriminalom, uništili sve moralne vrednosti društva.
 
Istakla je da je odnos SPC i SNS - odnos čvrste saradnje i ugrožava sekularnost karaktera države, dok crkva utiče na suženje ljudskih prava naročito kada je reč o manjinama, a sa druge strane sve je manje tolerancije i pojačava se nasilje.
 
Biserko se osvrnula na primer masovnih ubistava 3. i 4. maja prošle godine, ali istakla i "slučaj Banjska", koji je, kako je navela, "dramatično promenio odnos međunarodne zajednice prema Srbiji".
 
Na predstavljanju izveštaja bilo je reči i o pokušaju uvođenja lošeg zakona o MUP-u, o tome da službe bezbednosti nisu dovoljno kontrolisane kao i o katastrofalnom stanju u medijima i pritiscima na novinare.
  • zztop

    01.02.2024 17:58
    @maneken
    Pitaj mlade koji su otišli u zapadne zemlje kad ih vidiš , nemoj da se informišeš na pinku i happy-u ...
  • maneken

    01.02.2024 14:35
    Smejurija
    Sonja, a koje su to evropske vrednosti? Moraš ih pobrojati jer ovako paušalno spminjanje za obrazovane, inteligentne i moralne nema baš nikakvog značenja, a može se slobodno manipulacijom nazvati! Što i jeste!
  • BRICS no Alternativ

    01.02.2024 13:32
    Odlično ako je tako !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.