Promena od sledeće godine: Još jedna doza vakcine protiv velikog kašlja u osmom razredu

Zaštita od velikog kašlja nastala vakcinacijom traje šest do deset godina, a zatim slabi, zbog toga se u poslednje vreme vodi polemika da li treba uvesti još jedni dozu vakcine.
Promena od sledeće godine: Još jedna doza vakcine protiv velikog kašlja u osmom razredu
Foto: 021.rs
U Ministarstvu zdravlja za Euronews Srbija kažu da je Pravilnikom o obaveznoj i preporučenoj vakcinaciji predviđeno da se od 2025. godine uvede još jedna revakcina protiv velikog kašlja kod dece koja završavaju osmi razred. 
 
To je potvrdila i dr Slavica Maris, epidemiološkinja - načelnica jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, koja kaže za Euronews Srbija da je u planu od 2025. godine da se u program obavezne imunizacije uvede još jedna doza vakcine protiv velikog kašlja za decu u osmom razredu.
"Ne treba da zaboravimo da imunitet koji se dobija vakcinacijom nije tako dug. Četiri godine nakon vakcinacije on počinje da slabi, a od pete do desete godine on je toliko oslabio da ga  neke osobe i nemaju. Isti je slučaj i sa obolelima koji su preležali ovo oboljenje, imunitet traje od 10 do 15 godina, tako da jedna osoba može tokom života više puta da oboli", navela je dr Maris.
 
Od četiri bebe koje su preminule u Institutu za majku i dete, dve su iz Beograda. One su osim velikog kašlja imale i infekcije drugim respiratornim virusima - jedna beba je imala infekcije uzrokovane respiratornim sincicijalnim virusom i rinovirusom, a druga beba infekcije SARS-CoV-2 virusom i rinovirusom. 
Dr Maris roditeljima koji u kući imaju novorođenče savetuje da maksimalno smanje rizik od transmisije virusa i dobijanje infekcije. 
 
"Odgovornim ponašanjem treba da smanje kontakt sa osobama koje imaju akutne respiratorne infekcije, da u prostoriji gde je beba ne boravi veliki broj ljudi. U periodu smo godine kada su aktuelne infekcije virusa gripa, respiratornog sincicijalnog virusa, rinovirusa, adenovirusa. Treba što češće provetravati prostorije, boraviti što više na otvorenom prostoru, češće prati ruke", savetuje ona.
 
Upitana da li postoji opcija da se vakcinišu trudnice, kako bi na taj način prenele antitela detetu, Maris je rekla da je to u ovom trenutku nemoguće u Srbiji, jer vakcina protiv velikog kašlja za odrasle osobe nije registrovana u našoj zemlji.
 
"Planirano je da od 2025. u obavezan program imunizacije uđe i vakcina dece u osmom razredu, ali samim tim ovu vakcinu će moći da prime i odrasle osobe", pojasnila je ona.
  • Fića

    03.02.2024 09:39
    Kako se stiže do...?
    Dakle, kako se stiže do "Zlatne im milijarde"...?!
    Ili se cifra korigovala u međuvrenenu...?
  • Samo pitam

    01.02.2024 20:04
    Cek, bilo je da smo zasticeni dozivotno, kako sad ovo? Evo sada saznajemo i da su bebe bile zarazene i drugim stvarima. Lekari sami izazivaju sumnju kod ljudi, a i novinari takodje tekstovima gde zaborave da navedu sve cinjenice.
  • Slucaj

    01.02.2024 19:55
    Antivakseri koji podrzavaju prirodnu selekciju nasuprot dostignucima medicine treba da budu spremni da neko im blizak moze da ne bude "izabran" i da budu svesni da mogu da smanje sanse drugim ljudima. Samouverenost u gluposti koju pokazuju je porazavajuca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.